חברה והשקפה

שגרה

  • ט' טבת התשע"ו

שאלה

היי, אני סטודנטית, בת 22, באה מבית דתי אך בשנה שעברה עברתי תהליך של התחזקות והתחברות מחודשת, גם דרך כתביו של רבי נחמן. זו היתה שנה של עבודה פנימית רבה והרבה הרצאות ושיעורים ולמידה מעמיקה, הייתי מתעסקת בעיקר זמני ביהדות ונהנת ומתמלאת מזה מאד. בתקופה האחרונה אני מרגישה שאין לי רצון לשמוע הרצאות, לפחות לא בתדירות הגבוהה של פעם. אני מאמינה ומחוברת אבל זה כאילו שדעכו האורות, או כמו הפער בין התאהבות לאהבה. אני שומרת על הישגיי הרוחניים ומקפידה, אבל חוששת. אני לא רוצה לאבד את המקום המאוהב הזה, כביכול. גם יש לי רצון לצאת לבלות יותר, לעשות יותר, במקום להקשיב או ללמוד, שעשיתי עד היום ברוב זמני. רציתי להתייעץ לגבי התחושות שלי, ואולי בעיקר לשמוע שזה בסדר :)

תשובה

שלום וברכה

ניחשת נכון זה האמת שכך כתב העבודת ישראל ויקרא פרשת שמיני

וכזה נבאר הענין באדם, פעמים שיש לו מוחין דגדלות ופעמים שיש לו מוחין דקטנות. ואף על פי כן ישראל קדושים הם ואינם נופלים ממדריגתם ומתחזקים ומתמרמרים בנפשם על אשר נפלו ממדריגתם בקטנות המוחין וחוזרים בתשובה ומתחזקים והולכים יותר במרוצה לעשות רצון קונם, ואף על פי כן הוא על ידי מוחין דקטנות. מה שאין כן בגדלות המוחין הם הולכים לאט ומשיגין יותר, וכמו שאני בעצמי פעם אחת ראיתי הריב"ש ז"ל בחלום ושאלתי אותו מפני מה בתחילת עבודתי כאשר נכנסתי אל הצדיקים ללמוד ממעשיהם והרגלתי את עצמי לעבוד ה' יתברך הרגשתי בעצמי שינוי לטובה מיום אל יום בעסק התורה לשמה ובכוונת התפילה ושאר מעשים, ועתה אינני מרגיש כלל השינוי ונדמה לי כמו יום אתמול כן היום וכמו כן יום מחר, והשיב לי בדרך משל, כשהתינוק לומד א' ב' או סידור או חומש מידי יום ביומו ניכר השינוי בו שלומד יותר ממה שלמד אתמול, למשל בשבוע העבר למד פרשה אחת חומש ועתה לומד שתי פרשיות וכיוצא בו. מה שאין כן אם הולך ומתגדל ולומד בעצמו גפ"ת עם הפוסקים והוא מפולפל גדול אין ניכר בו שינוי יום מיומו. אמנם לפי ראות עיני השכל בודאי מה שהאדם נעתק בגדלותו יום מיומו במדריגה הוא גדול אלף אלפים ככל המדריגות שהתינוק נעתק בכל השנה, כי המה בקטנות עכ"ל ודברי פי חכם חן. והוא דבר חכמה נפלאה. ועל פי הענין הנ"ל תבין כמה ענינים בספירה בגדלות וקטנות:

בהצלחה,