שאל את הרב - כללי

כיבוד הורים בתשובה

  • ט' טבת התשע"ו

שאלה

האם לסרב לאכול בבית ההורים בפניהם ירק שיתכן ולא נקי ומוגש בסלט?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

 נראה לי שתלוי לפי המצב.

אם ההורים מכבדים את צורת חייך באופן רציני, אז ראוי להודיע להורים מלפני כן שאתם מבקשים מהם 1) שיבדקו את העלים שהולכים להשתמש בהם לראות שאין עליהם תולעים; 2) שישרו אותם במים ובחומץ; 3) לאחר השרייה של מספר דקות, ירחצו אותם היטב תחת זרם מים. כי אחרת לא תוכלו לאכול מן הסלט שיש בה ירקות כגון עלים ירוקים.

ואז אם ההורים כן עורכים בדיקת העלים ברצינות כפי יכולתם,  כולל שרייה ושטיפה, ראוי להקל ולסמוך על זה (אלא אם כן יש דברים מוכיחים שהם לא בודקים לפי מיטב יכולתם); ובפרט במקום שנוגע לשלום בית.

אבל אם ההורים אינם מכבדים את צורת חייך באופן רציני, אז ראוי להודיע להם מלפני כן שבכל פעם שתגיעו שימנעו שלהגיש להם ירקות שטעונים בדיקה, מכיון שאין אתם אוכלים אותם כעת כמו פעם, מטעמים הלכתיים.

ובכל אופן בשאר ירקות שקשה יותר לבדקם להלכה (כגון ברוקולי וכרובית), ראוי לבקש מן ההורים שכדי שתוכלו ליהנות מכל הסלטים שלהם, שימנעו לגמרי מלהוסיף ירקות הקשות לבדיקה כאלו לסלטים ולבישולים שלהם.

 בברכה,

רב נחום