תורה ומדע

365 גידים, האכן?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בדברי חז´ל כתוב שישנם 248 אברים מול 248 מצוות עשה, ו365 גידים מול 365 מצוות לא תעשה. האם הנתון השני שישנם 365 גידים מאומת לפי המדע כיום? לתשובתך גם למייל אודה

תשובה

שלום וברכה

אינני רופא ואני לא יודע להגיד בדיוק את קביעת המדע כיום, אבל אחד מהראשונים שהיה גם רופא מהולל ה"ה רבי אברהם בן עזרא בעל הפירוש על התורה `אבן עזרא` כותב בספרו ספר העצמים שידוע ברפואה כי יש בגוף 365 עורקים שוקטים, ועוד 365 עורקים דופקים, ומבאר האבן עזרא שהעורקים השקטים הם כנגד 365 הלילות, ו365 העורקים הדופקים הם כנגד 365 הימים בשנה.

ואילו הרמ"ע מפאנו בספרו עשרה מאמרות [מאמר חקור דין - חלק א פרק יא] מבאר שמכיון ויש בקיום מצוות הלא תעשה שתי כוונות, כוונה של סור מרע כפשוטו, וכוונה של עשה טוב דהיינו לשעבד את כל חלק הרע להקב"ה, שלפי זה יש עורקים שקטים 365 במספר לעומת שמירת הלאוין בכוונה של סור מרע, ועוד 365 עורקים דופקים לעומת שמירת הלא תעשה בכוונה של עשה טוב כמצויין.

בהצלחה - מנשה ישראל