תפילה וברכות

האם יש עניין שאיטר יד יניח תפילין גם ביד שמאל?

  • ב' טבת התשע"ו

שאלה

אנוכי איטר יד ימינו, מניח תפילין באופן קבוע ביד ימין, הבנתי שאפשר ורצוי פעם בשנה להניח תפילין ביד שמאל. האם נכון הדבר? ואם כן באיזה תדירות.

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

איטר יד שעושה את כל מלאכתו או רוב מלאכתו ביד שמאל, חייב להניח תפילין ביד שמאל שלו - שהוא יד ימין של כל אדם (שלחן ערוך אורח חיים סימן כז סעיף ו, ומשנה ברורה ס"ק כג).

אמנם היות שלפי שיטת המקובלים אף איטר יד צריך להניח תפילין ביד שמאל של כל אדם - היו כמה מגדולי הדורות שהמליצו שאיטר יד יניח שוב תפילין אחרי התפילה - ביד שמאל של כל אדם כדי לצאת ידי חובת שיטת המקובלים הנ"ל. אמנם בזמננו עקב חולשת הדור וחסרון בישוב הדעת לא ראינו נוהגים כן אלא יחידים מתי מספר (ראה מה שציין בזה בספר פסקי תשובות שם אות יב. ולא ידוע על מי שהמליץ שאיטר יד יניח תפילין ביד שמאל של כל אדם לפחות פעם אחת בשנה).

בברכה,

הלל מאירס