תפילה וברכות

מדוע בלשון נקבה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, מדוע בתפילות פונים לבורא עולם גם בלשון נקבה? תודה

תשובה

שלום וברכה

ישנם דברים נטולי זהות זכר\נקבה, כמו שכתב רש"י בפרשת וישלח:

"המחנה האחת והכהו" - מחנה משמש לשון זכר ולשון נקבה. (תהלים כז) אם תחנה עלי מחנה הרי לשון נקבה (לקמן לג) המחנה הזה לשון זכר. וכן יש שאר דברים משמשים לשון זכר ולשון נקבה (לעיל יט) השמש יצא על הארץ (תהלים יט) מקצה השמים מוצאו הרי לשון זכר (מ"ב ג) השמש זרחה על המים הרי לשון נקבה. וכן רוח (איוב א) והנה רוח גדולה באה הרי לשון נקבה ויגע בארבע פנות הבית הרי לשון זכר (מ"א יט) ורוח גדולה וחזק מפרק הרים הרי לשון זכר ולשון נקבה. וכן אש (במדבר טז) ואש יצאה מאת ה` לשון נקבה (תהלים קד) אש לוהט לשון זכר".

וכיוצא בזה הוא מציאותו של הקב"ה.

יש בזה טעמים נוספים, אך אלו הם על דרך הקבלה, ולא נוכל להאריך בהם במסגרת הזאת.

חנוכה שמח - מנשה ישראל