שאל את הרב - כללי

אהבת השם .

  • ל' כסלו התשע"ו

שאלה

מה יותר חשוב - לאהוב את השם , או לפחד ממנו ?

תשובה

לכבוד השואל,

צריכים את שניהם בשוה, וכמו שאמרו חז"ל (ירושלמי ברכות ט-ה):

"עשה מאהבה ועשה מיראה. עשה מאהבה, שאם באת לשנוא, דע כי אתה אוהב ואין אוהב שונא. עשה מיראה, שאם באת לבעט, דע שאתה ירא ואין ירא מבעט."

וכן הוא ברמב"ם (הלכו: ת יסודי התורה פרק ב):

"והיאך היא הדרך לאהבתו ויראתו בשעה שיתבונן האדם במעשיו וברואיו הנפלאים הגדולים ויראה מהן חכמתו שאין לה ערך ולא קץ מיד הוא אוהב ומשבח ומפאר ומתאוה תאוה גדולה לידע השם הגדול כמו שאמר דוד צמאה נפשי לאלהים לאל חי וכשמחשב בדברים האלו עצמן מיד הוא נרתע לאחוריו ויפחד ויודע שהוא בריה קטנה שפלה אפלה עומדת בדעת קלה מעוטה לפני תמים דעות כמו שאמר דוד כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך מה אנוש כי תזכרנו ".

בברכה,

רב נחום