שאל את הרב - כללי

גמרא@!

  • כ"ט כסלו התשע"ו

שאלה

אני התכלת ללמוד גמרא אם רב של דף יומי. איזה מסכת אני צריך להתחיל? ואיזה סדר של סיום? אני מסים את מסכתה סוטה בשבת הזה. תודה!

תשובה

לכבוד השואל,

אשריך!

נא למחול  על האיחור בתשובה.

אם אתה לומד בדף יומי מתחילים עכשיו גיטין.

לסדר של סיום, יש לסיים את הגמרא האחרונה שבמסכתא ולקרוא את הנוסח שנדפס שם בסוף הגמרא  (מופיע בנמרות ווילנא שיש להם צורת הדף). אם מסיימים וקוראים אותו בפני עשרה גברים, אפשר לומר גם הקדיש הנדפס. אם אין שם מנין, אין לומר את הקדיש ואינו מעכב את הסיום. יש שיש להם המנהג להתחיל מיד שוב את המשנה הראשונה במסכתא [כדי להראות שלא שוכחים מן המסכתא אלא שוב מתחילים לחזור עליו].

בברכה,

 רב נחום