חברה והשקפה

האם מקבלים שכר על מצוות 'לא תעשה'?

  • י"ח כסלו התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, כידוע, על כל מצווה שאנחנו עושים אנחנו מקבלים שכר בעולם הבא ועל כל עבירה שאנחנו עוברים אנחנו מקבלים עונש בעולם הבא (אלא אם כן עשינו תשובה). כדברי המשנה במסכת אבות: "והוי מחשב הפסד מצוה כנגד שכרה, ושכר עבירה כנגד הפסדה" (ב, א) "העושה מצוה אחת, קנה לו פרקליט אחד; והעובר עבירה אחת, קנה לו קטיגור אחד" (ד, יא) "ודע, מתן שכרן של צדיקים לעתיד לבוא" (ב, טז) השאלה שלי היא כזאת: האם אנחנו מקבלים שכר גם על מצוות לא תעשה, כגון, שמישהו הציע לי לקחת ממנו שוחד ואני סירבתי, או שהיה לי קשה לצום ב 9 באב ובכל זאת צמתי, או שאני נמנע מלדבר לשון הרע למרות שלפעמים זה קשה וכו..

תשובה

שלום וברכה

כאשר מגיעים לידי חטא ונמנעים ממנו, הדבר נחשב כאילו הוא קיים את המצווה בפועל וזוכה בכך לשכר רב.