תורה ומדע

שאלות יסודיות בנושא השינה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1) באחת מהרצאותיו של הרב זמיר כהן נאמר שהעייפות נובעת, בהסתכלות עמוקה על הדברים, עקב ניתוק ממקור האנרגיה שהוא הקב"ה. דבר המסביר כמובן את העניין ששינה אפילו של כמה דקות יכולה להועיל לעיתים יותר משינה של שעות. המדע מסביר את העניין של דקות בודדות שעדיפות ממספר שעות שינה בעזרת התופעה של "מחזורי שינה" של האדם ובמידה והאדם התעורר בדיוק בזמן המתאים ע"פ מחזור השינה שלו (סוף מחזור או תחילתו) יקיצתו תהיה נעימה. ואכן, יש כיום שעונים מיוחדים המקיצים את האדם בדיוק ע"פ מחזורי השינה ואנשים מעידים על כך שמתעוררים בצורה הרבה יותר טובה בעזרתו. א. האם קיימת סתירה בין הדעות? ב. אם לא - הרי ההסבר המדעי הוא גשמי לחלוטין ואיך הוא מתיישב עם ההסבר הרוחני של הרב? ג. אמרו חז"ל: "התורה מתישה כוחו של אדם". והרי קיים מקור אנרגיה וחיבור לה` יתברך יותר מהתורה הקדושה? איך ייתכן שדווקא מי שיגע ועמל בתורה נהיה מותש ועייף דבר העומד בסתירה לאמור בתחילת דבריי? ד. ידוע שאדם המרגיל את עצמו לישון מס` שעות מסויים, בתחילה יהיה לו קשה אך לאחר שהרגיל עצמו בכך, אין זו בעייה גדולה עבורו. לפיכך, גם אם ירגיל אדם עצמו לישון שעתיים ביממה, יתעורר באופן נמרץ וטוב. אם כך, כיצד בזמן כה מועט יוכל להיות מושפע מן האנרגיה הרוחנית שאדם סביר מקבל בשעות שינה רבות הרבה יותר. ה. ידוע על לא מעט רבנים וקדושי עליון כגון הבבא סאלי עליו השלום שנהג לישון לא יותר מ-3 שעות בלילה. המלצת הרמב"ם בספרו הי"ד החזקה היא כמובן לישון כשליש יממה = 8 שעות. מדוע כל הקדושים והצדיקים, שנולדו הרבה אחרי הרמב"ם לא שמעו או אפילו ניסו להתקרב לשעות השינה שעליהם המליץ הרמב"ם בספרו בכדי לשמר את הגוף והנפש בצורה הטובה ביותר? אם ח"ו נראה בשאלותיי אפילו קמצוץ מן האפיקורסות, אני מתנצל על כך מראש, אני מאמין באמונה שלמה מבטן ומלידה מזה 20 שנה בה`, באחדותו ובתורתו. אולם, אחת מן המטרות שאני מציב לעצמי בחיים, ושכל אדם צריך להציב לדעתי, היא לחקור את אמיתות התורה כמובן בבחינת "טעמו וראו כי טוב ה`" ואני רוצה לטעום כמה שיותר ולהבין את הדברים בעומק ככל שניתן בהבנתי השכלית הפעוטה ומכח "ודע מה שתשיב לאפיקורוס". אשמח אם אקבל תשובה למייל שלי rjjb7@walla.co.il . תודה רבה ושבת שלום, רועי.

תשובה

שלום וברכה

המדע אכן מסביר שישנם מחזורי שינה של 90 דקות ויותר, ולאחר עשר דקות אין זה עומד בשום מחזור שינה.

ככל הנראה המחזור של השינה אכן מסביר את הזמן שבה בדרך כלל הנשמה מגיעה אל מקורה ושבה אל האדם.

 כבר ביארו המפשרשים שהתורה מתשת את כוחה של האדם, רק כאשר לומדים שלא לשמה.

יש גבול לזמן שהאדם יכול להרגיל את עצמו לישון, וביותר יש לדעת שאלו היושנים פחות מהנדרש לא מנקים את המוח מהפסולת הרעילה, והדבר גורם למחלות רבות, ובפרט למחלת הסרטן ה´ ישמור.

כמובן שההצעה של הרמב"ם היא לאנשים רגילים, ולא למלאכים.

 בהצלחה - בנימין שמואלי