שאל את הרב - כללי

ספרי התורה

  • י"ג כסלו התשע"ו

שאלה

שלום, קניתי לאחרונה ספר תנ"ך ואני מעוניין לדעת על מה מדובר בכל אחד מהספרים. לדוגמא: בספר בראשית מדובר על בריאת העולם. הספרים שבייחוד מעניינים אותי הם: קהלת עזרא ונחמיה משלי

תשובה

שלום וברכה,

ספר התורה ניתן ממשה רבנו לעם ישראל, וכולו נכתב מפי ה'. ספר התורה מונה חמישה ספרים, הנקראים "חמישה חומשי תורה", ואלו הם:

חומש בראשית - הוא המספר על בריאת העולם ועל מעשי האבות.
חומש שמות - הוא המספר על מעשה יציאת מצרים, מעמד הר-סיני, הנדודים במדבר, ומלחמת עמלק.
חומש ויקרא - הוא המספר את כל החוקים של תורת הכהנים, אותם לימד משה רבנו בדור המדבר.
חומש במדבר - הוא המספר על מסע בני ישראל במדבר במשך ארבעים שנה, על מעשי נדודיהם, והשנים האחרונות שלפני הכניסה לארץ.
חומש דברים - הוא המספר את נאומיו של משה רבנו לפני הכניסה לארץ ישראל, ומספר על חתימת ספר התורה ופטירתו של משה גדול הנביאים.

בתוך כל חמישה חומשי תורה מצויים החוקים של ה', תרי"ג מצוות, שהם עיקר התורה ולימודה.

הספרים קהלת ומשלי, נמסרו מפי שלמה המלך.
ספר משלי - הוא ספר פתגמים ומשלים, ונועד ללמד את האדם תוכחה ומוסר, דרך נכונה בחיים, התנהגות נכונה, ושאיפות נכונות.
ספר קהלת - נמסר בסוף ימיו של שלמה, כשהיה זקן, ובו מסקנותיו על ערך החיים, ועל חוסר התכלית בשאיפות חומריות ותאוות העולם הזה, כאשר מסקנת הדברים היא: "סוף דבר הכל נשמע, את האלוקים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם".

עוד על לימוד התנ"ך, בהרצאות שנמסרות בערוץ הידברות:

בברכה,
דניאל בלס