תפילה וברכות

מה הפירוש של "המוציא לחם מן הארץ"?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לצוות האתר...יש לי כמה שאלות. מה הפירוש של "המוציא לחם מן הארץ"?והאם שאני שותה מיץ ענבים רגיל אני מברך "שהכל" או "בורא פרי הגפן"?והאם כאשר בירכתי על דבר מסויים וקמתי מהמקום לכמה דקות וחזרתי אני אני מברך שוב או שהברכה שבירכתי בהתחלה עדיין "תופסת"?ואיך בעצם אני יודע מתי אני צריך לברך שוב ומתי לא אם תוכל לפרט לי...תודה רבה מראש.

תשובה

שלום וברכה

א. הברכה נתקנה על שם הכתוב (תהילים קד יד) מַצְמִיחַ חָצִיר לַבְּהֵמָה וְעֵשֶׂב לַעֲבֹדַת הָאָדָם "לְהוֹצִיא לֶחֶם מִן הָאָרֶץ". והכוונה הפשטית הוא שהקב"ה מוציא את החיטה מן הארץ שיעשו ממנה לחם. ומה שתקנו את הברכה בלשון כזה שמשמעו לכאורה שהקב"ה מוציא את הלחם עצמו מן הארץ ביארו ראשונים על פי התלמוד הירושלמי שמברכים על העבר, שלפני חטא אדם הראשון הוציאה הארץ לחם ממש, ואחר החטא הוא שנגזר עליו בזעת אפיך תאכל לחם, ויש מבארים את הברכה על שם העתיד, שעתיד הקב"ה להוציא לחם מוכן מן הארץ, שנאמר: יהי פסת בר בארץ.

ב. בורא פרי הגפן.

ג. אם לא הסחת את דעתך מהאכילה או השתיה, אין צורך לברך שנית. אלא אם כן היה המאכל או המשקה דבר שמברכיו אחריו `בורא נפשות רבות` שאז אם יצאת מחוץ לביתך וחזרת, עליך לברך שנית.

ד. אם עובר זמן רב ואתה כבר לא מרגיש הרגשת שובע ורוויה מהאכילה והשתיה הקודמת, יש לברך שנית בכל אופן.

בהצלחה - מנשה ישראל