תפילה וברכות

תפילה על זיווג ? [1]

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום בדיון שהתפתח בקבוצה שלי עלתה השאלה איך בדיוק מוצאת לה מקום התפילה על הזיווג בד בבד כשלפי התורה הזיווג של האדם נגזר כבר מתחילת היצירה. אשמח לקבל כל הדעות והשיטות בעניין. ואני משערת שזה מעניין גם לאחרים. תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אכן, כך אמר שלמה המלך החכם מכל אדם במשליו (משלי יט יד): "בית והון נחלת אבות ומה` אשה משכלת", ופירש רבינו בחיי (חיי שרה כד נ) וז"ל: "ביאור הכתוב מה שהאבות מנחילים לבנים והוא הבתים והממון, אבל אשה משכלת אין כח בידם להנחיל אותה להם כי מאת ה` תבוא", וכתב שם עוד: "מה` יצא הדבר. ...מכאן למדנו שענין הזיווג הוא נגזר מן השמים כענין שאמרו חז"ל (סוטה ב א) ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני, ואפילו מעבר לים. ...ובמדרש תהלים (מזמור נט) מצינו שהקב"ה ייחד שמו על הזיווג בשלושה מקומות בתורה בנביאים בכתובים.

בתורה שנאמר מה` יצא הדבר, בנביאים שנאמר (שופטים יד ד) ואביו ואמו לא ידעו כי מה` היא, בכתובים שנאמר (משלי יט יד) ומה` אשה משכלת, וכתיב (שם יח כב) מצא אשה מצא טוב ויפק רצון מה`. ועוד דרשו במקום אחר שהנישואין נגזרין משעת יצירה שנאמר (ישעיה מו ג) העמוסים מני בטן הנשואים מני רחם, וזהו בת פלוני לפלוני ואפילו מעבר לים". אולם אף שהזיווג כבר הוכרז מלפנים יש מקום לתפילה, וכפי שכתב הגאון רבי ישראל ב"ר יוסף אלנקאוה זצ"ל בספרו מנורת המאור (פרק חמישי אות קעב) בזה"ל:

"כשם שמתפלל האדם לאלהיו שיכין לו כל צרכו ויצילהו מכל צרה, כך הוא טוב לו להתחנן אל אלהיו שיזמין לו אשה טובה בכשרות ובשלוה, כדגרסינן בפרקא קמא דברכות (ח א): `על זאת יתפלל כל חסיד אליך לעת מצא` וגו` (תהלים לב ו), מאי `לעת מצא`? אמר רבי חנינא: זו אשה, שנאמר: `מצא אשה מצא טוב` וגו` (משלי יח כב). ומאחר שזאת המתנה טובה באה מהשם יתברך, ירבה ברחמים עליה, ... ואף על פי שאמרו, כי כשהולד במעי אמו הקדוש ברוך הוא מזוג לו את בת זוגו, מנא לן? מאברהם, דכתיב: `ובתואל ילד את רבקה` (בראשית כב כג) ודרשו בו: מלמד שנתבשר יצחק על בת זוגו. וגרסינן נמי בפרקא קמא דסוטה (ב א): אמר רב יהודה אמר רב: ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת:

בת פלוני לפלוני, כדכתיב: `מצא אשה` וגו` וכתיב: `ומה` אשה משכלת` (משלי יט יד) וכתיב: `מה` יצא הדבר`, וכתיב: `היא האשה אשר הוכיח ה` (בראשית כד מד), עם כל זה אל ימנע עצמו מלבקש רחמים, שמא יגרום החטא ויתנו לו כפי מעשיו, כמו שאמרו במסכת סוטה, ראש פרקא קמא (שם): אמר רבי שמואל בר רב יצחק: כי פתח רבי שמעון בן לקיש בסוטה, אמר הכי: אין נותנין לאדם אשה אלא כפי מעשיו, שנאמר: `לא ינוח שבט הרשע` וגו` (תהלים קכה ג)", עכ"ל.

ומבואר כי בכדי שיזכה לישא זיווגו הנגזר לו מקדם לחלקו צריך שיהא ראוי לכך, ועל זאת יתפלל כל חסיד שיהיה מוכן ומזומן לפי מעשיו ליקח בת זוגו. המשך יבוא בקטעים הבאים. בהצלחה - מנשה ישראל