שאל את הרב - כללי

שאלות על פרשת השבוע

  • ו' כסלו התשע"ו

שאלה

שלום וברכה. 1-כיצד יעקב אבינו עליו השלום נישק את רחל והרי הרמבם כתב שזה מגונה לעשות זאת בגלל שמירת נגיעה,(אולי רחל הייתה קטנה מאוד באותו זמן אז היה מותר?)2-כיצד יעקב אבינו עליו השלום התחתן עם שתי אחיות והרי זה איסור תורה.3-פעם בני האדם היו נראים שונים? כי שמעתי שמשה רבנו היה בגובה 5 מטר ורבקה שהיתה רק בת שלוש עשתה את כל הדברים שכתוב והאם אנו יודעים מתי בני האדם נהיו בגודל רגיל כמו שלנו? כי גם גולית היה גבוה. תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

1.  ראה במדרש בראשית רבה פרשה ע' אות יב בסופו שדנו בזה.

עוד מובא בספרי קודש, שנשיקת יעקב אבינו לרחל לא היתה מצד קירוב וקירבה אלא שראה בה קיום של מצות הוריו שצוהו להתחתן בחרן. ונשיקתו היתה כמי שנושק חפצה של מצוה, מזוזה, תפילין, ספר תורה, ואין זה האיסור הנאמר בתורה של נשיקה בכונה לקירבה - ראה בספר המצוות להרמב"ם, מצות לא תעשה שנג.

2. הרמב"ן הקדוש מתרץ לשיטתו שיעקב אבינו רק היה נשוי  לב' אחיות בהיותו בחוץ לארץ, ובכניסתו לארץ כבר נפטרה רחל אע"ה. וזה לשיטתו שאין חיוב מן התורה של המצוות בחוץ לארץ.

שאר המפרשים סוברים בפשטות שהואיל ועדיין לא ניתנה תורה, לא נאסרו לאבות כל שס"ה איסורי המצוות - רק אלו שהיו חייבים בהם כבני נח - ובכ"ז היו מחמירים על עצמם לקיים את כל המצוות והאיסורים שיכלו, ןאע"פ שעדיין לא נצטוו.

3. מוכח מפשטות דברי חז"ל אודות משה רבינו, שהגובה הרגיל של אנשים היה יותר גבוה מהיום.

מענין רבקה אין ראיה מוכחת, כי יתכן שאפילו לפי קטנותה, היא רצתה הרבה פעמים כדי להביא מים.

גלית אינו ראיה, כי מוכח מפסוקי התנ"ך שגובהו היה משונה מכל שאר הבריות בדורו.

בברכה,

רב נחום