גובה החנוכיה בחנוכה

  • ד' כסלו התשע"ו

שאלה

שלום וברכה, א. רציתי לשאול מה העניין בדבר שגובה השלהבת אמור להיות בגובה בין 24 ל 80 ס"מ? ב.אם יש לנו בבית 2 חנוכיות אחת מהודרת שאנחנו שמים אותה על השולחן בגובה מעל 80 ס"מ, ואחת פחות מהודרת בתוך מיכל זכוכית שאנחנו שמים אותה על אדן החלון בגובה 40 ס"מ (כך שיש בו גם עניין הגובה לפי ההלכה, וגם פירסומא ניסא) על מי מהם עדיף לברך ולהדליק ?

תשובה

לכבוד השואל,

נבקש את סליחתכם על שלא הגענו לשאלה זו לפני חנוכה. מכל מקום נענה עכשיו כדי שיוכל לעזור בהבנת הענין להבא.

א. הענין הוא שגובה המנורה על פי ההלכה צריכה להיות במקום שיראו הרואים שאדם שם אותו שם בכונה, ודוקא משום פרסום הנס.

לכן צריכה המנורה להיות מעל גובה שלש טפחים  [24 ס"מ] כדי שהרואה לא יחשב שמישהוא סתם שכח מנורה  על הרצפה (כל פחות משלשה טפחים נראה כמונח על הריצפה); וחייב להיות פחות מעשר טפחים [80 ס"מ],  כדי שהרואה לא יחשוב ששמו שם את המנורה בשביל להאיר את הבית ולא משום הנס, כי למעלה מכאן כבר נוהגים בני אדם לשים מנורות להאיר את בתיהם.

ב. לכתחילה ראוי לכם לברך על השניה.

 שוב אנו מבקשים את סליחתכם על האיחור בתשובה,

צוות הידברות