חברה והשקפה

שיעור היסטוריה נחשב כלשון הרע על ישראל?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם שיעור היסטוריה לא נקרא כעין לשון הרע על ישראל?? מה שלומדים על יהודים מתבוללים ועל יחידים (כגון:משה מנדלסון שהיה יהודי שנסחף להשכלה וניסה לשחוף אחריו) האם מה שלומדים עליו שהוא עדיין בגדר יהודי לא מקטרג על עמ"י? (על דיבור לשוה"ר) מי יודע אולי נשמתו מתיסרת עד היום והוא ממשיך להתייסר בגלל שמדברים עליו ומזכירים את חטאיו? אשמח אם תענו לי בהקדם האפשרי.. תודה

תשובה

שלום וברכה

אין איסור לדבר לשון הרע על יהודים שפנו עורף וחטאו והחטיאו את הרבים. מה גם, שכל עוד ודמותם של מנדלסון וחבר מרעיו, עדיין משמשים כדמות לחיקוי אצל אי אלו בשוליים, והספרים שחיברו עדיין לא ירדו מבמת ההיסטוריה, ראוי לתת את הרקע הנכון לאיש הזה בכדי לדעת להתייחס אליו בהתאם. ברור, שנשמתו עדיין מתייסרת, כי על אנשים כאלו נאמר בתלמוד שיורדים ונידונים לדורי דורות ללא עליה ותיקון.

וק"ו כשמעשיו נושאים פרי ביאושים עד היום הזה, בדמותם של אלפי יהודים מתבוללים, ורעיוניו נלמדים בבתי הספר הכללים בארץ ישראל, שומו שמים. מה צריך יותר מהעובדה שמבין ששת ילדיו של מנדלסון המירו ארבעה את דתם לנצרות, ומבין תשעת נכדיו רק אחד נותר יהודי. בהצלחה - מנשה ישראל