שאל את הרב - כללי

האם מותר לקחת פירות שנפלו מגינה פרטית לרשות הרבים

  • כ"ו חשון התשע"ו

שאלה

אם לשכנים יש עץ לימון שבחלקו גולש לגינה הציבורית ונופלים לימונים מהעץ, והם נותרים על האדמה לריקבון, ויש לציין שהעץ מלא לימונים ונראה שלא קוטפים ממנו בעלי הבית יותר מידי, מותר להרים מהדשא בגינה הציבורית ולהשתמש או שיש לבקש את רשות בעלי הבית? תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

אם פירות האילן נופלים למקום שהולכים לרקבון, הרי זה סימן ברור שהבעלים כבר התייאשו מהם; וככל מי שמוצא נכס אחר אחרי שהבעלים התייאשו ממנו שמותר למוצא לקחתו ולהשתמש בו כרצונו - כן הדין  כאן.

[וענין זה מותנית שלא עשו השכנים סימן שאינם מוחלים כגון גדר לשמור על הפירות הנופלים; וכן אם השכנים הם יתומים קטנים (למטה מגיל בר-בת מצוה) אינם בני מחילה, ואסור לקחת הפירות.]

אך הואיל והשנה היתה שנת השמיטה, חלים על אותם פירות שחנטו לאחר ט"ו בשבט של שנה שעברה דיני שמיטה; לכן יש לברר אצל הרב בשכונתכם מהו דין אותם הפירות לגבי הקדושה שחל עליהם משנת השמיטה.

בברכה,

רב נחום