שאל את הרב - כללי

ידיעת הנפטרים על המתרחש בעולמנו

  • כ"ה חשון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, נדמה לי שבמסכת ברכות יש דיון ארוך האם מי שנפטר יודע על המתרחש בעולמנו בכלל ועל קרוביו בפרט.אני זוכר שהגמרא לא מגיעה לתשובה חד משמעית אז האם אתה יכול לענות בבקשה על השאלה?תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

כפי מה שהבנתי, הענין הוא שיש לנפטרים את היכולת לדעת מהמתרחש בעולם הזה; רק שאין להם כל כך התעניינות בעניני עולם השקר כאשר כבר זכו שנחשף להם עולם של אמת.

וכן מוכח ממה שענה שמואל הנביא: "למה הרגזתני להעלות אותי" (שמואל א' כח-טו), שמשמעותו, שיש לנשמות מנוחה וסיפוק במקומם, ואין רצונם דוקא לחזור ולהתקשר לעניני עולם הזה.

וכן מצינו שכאשר הענין הנעשה בעולם הזה יותר נוגע לנשמה,  שהיא יותר מתענינת במה שנעשה, ובפרט כאשר יכול להיות הדבר לזכות לאותה נשמה: וכגון במאורע של חתונת צאצאיו, שזהו בעצם עולה כזכות גם לאבות ודורות הקודמות,  שמקובל אצלינו שבאים גם הנשמות מעולם האמת כדי להשתתף בשמחת צאצאיהם.

בברכה,

רב נחום