נשים

הבהרה בעניין דברי הרב שליט"א בעניין לחיצת יד בין גבר לאישה

  • כ"ג חשון התשע"ו

שאלה

בס"ד פורסם באינטרנט כי הרב זמיר הכהן שליט"א התיר לחיצת יד בין איש לאישה במקרים מסוימים ולאחר מכן חזר בו אבקש לדעת את תגובת הרב לנושא הנ"ל בברכה

תשובה

שלום וברכה

העברנו את שאלתך לכבוד הרב שליט"א וזאת תשובתו

כבר פירסמתי בעבר בפורום של מוצי"ם את המילים הבאות:

דברים אלה שמעתי בזמנו מת"ח שהיה מקורב למרן זצ"ל, ונטיתי להאמין לדבריו לפי מה שכתב מרן זצ"ל בטהרת הבית ח"א (עמ' לט) שיש שהתירו לחכם להניח ידו על ראש האשה לברכה, ומרן עצמו נוהג לתת ידיו למעלה מראשה. והגרי"ח בספר עוד יוסף חי (שופטים כב) כתב חכם וזקן שנשים נושקות ידיו, אינו צריך להשיב פניהן ריקם, כי אין זה דרך חיבה. עי"ש ובח"ב (עמ' ריא) שסיים שבדורנו אין להקל בזה אלא ע"י כפפות. עיי"ש. וסבור הייתי שעל אותו יסוד הסתמך שבשעת הדחק גדולה כשמדובר במעמד מביך ברבים והיא לחיצת יד עסקית וכדומה ללא חיבה כלל כנידון השאלה, שהמיקל יש לו על מה שיסמוך. ועי' בשו"ת משנה הלכות (ח"ה סי' קמא) באשה שנפלה על הדרך, שהתיר לסייע לקום אפילו לאוחזה בידה ממש לפי שאינה נגיעה של חיבה עי"ש. אולם ביררתי כעת שוב עמו ועם אחרים, והתברר שיש לחלק בין המקרה שמרן התיר לו בזמנו לבין מה שביקש הוא ללמוד מזה, והלכה למעשה שאין להקל בשום אופן ללחוץ יד לאשה גם באופן הנ"ל. ואבקש לפרסם זאת שלא תצא תקלה מתחת ידינו ח"ו.