תפילה וברכות

כמה לחם צריך לאכול כדי להיות חייב בברכת המזון?

  • כ"א חשון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב!

1. הבנתי שלפי הרמב"ם אם אני לא טועה מדאורייתא אם אכלתי לחם ולא שבעתי ממנו למרות שאכלתי כזית שזה 30 גרם בערך אני לא צריכה לברך ברכת המזון האם זה נכון? ומדרבנן אם אכלתי שיעור כזית למרות שלא שבעתי אני צריכה לברך?

2. ואותו דבר בנוגע לשאר מאכלים אם אכלתי פרי חטיף או מאכל שברכתו אחרת ולא המוציא ואכלתי כזית ומעלה צריכה לברך רק אם שבעתי או שגם שלא שבעתי?

3. ולגבי שתיית מים, אם אני בבית ואני נוהגת לשתות הרבה מים במשך כל היום, האם מספיק לי לברך בפעם הראשונה על המים ולכוון לפטור את כל שאר המים המשקאות למשך כל היום ולברך רק פעם אחת?

תשובה

שלום רב,

1. לפי כל הדעות חיוב ברכת המזון מן התורה הוא רק אם אכלת כדי שביעה, וכמו שנאמר בתורה (דברים ח י) "ואכלת ושבעת וברכת" וגו', אולם מדרבנן יש חיוב לברך גם על אכילת שיעור כזית (27 גרם) - למרות שלא שבעת (שלחן ערוך אורח חיים סימן קפד סעיף ו, ומשנה ברורה ס"ק כב).

ולכתחילה יש לאכול שיעור כזית 4 דקות, ובדיעבד עד 7 וחצי דקות (יעויין שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן יז).

2. יש חיוב לברך ברכה אחרונה גם על שאר מאכלים בשיעור כזית (גם אם לא שבעת), אם נאכלו תוך הזמן הנ"ל.

3. אם את לא יוצאת מהבית, מספיק שתברכי פעם אחת על השתייה, ותכווני לפטור את כל מה שתשתי בהמשך היום, אולם אם את יוצאת מהבית, זה נחשב שינוי מקום, ועלייך לברך בשנית (שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן כז, ושו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן יא).

בברכה,

הלל מאירס