תפילה וברכות

מי שמסתפק אם בירך אשר יצר, מה עליו לעשות?

  • ט"ז חשון התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, לא משנה איך אבל לפעמים קורה שאני שוכח אם אני צריך לברך אשר יצר, מה אני עושה במצב כזה? תודה רבה ויום טוב

תשובה

שלום רב,

אין לברך, כי ספק ברכות להקל, אולם תוכל לברך ללא הזכרת שם ה', ותהרהר שם ה' בליבך.

מקורות: על פי מה שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן רט סעיף ג) כל הברכות אם נסתפק אם בירך אם לאו, אינו מברך לא בתחילה ולא בסוף, חוץ מברכת המזון מפני שהיא של תורה. וכן מבואר בברכי יוסף חלק אורח חיים (סימן ז אות ג) ובמחזיק ברכה (שם אות א) ובערוך השלחן (שם סעיף ה) לגבי ספק בברכת אשר יצר. וכן הוא בבן איש חי (שנה א' פרשת ויצא אות יב) שבספק בירך אשר יצר, לא יברך בשם ומלכות, אלא יהרהר שם ומלכות בלבו. וע"ע מה שהביא בזה בספר שגיאות מי יבין חלק א' (סימן ב סעיף ו ובהערה שם).

בברכה,

הלל מאירס