שמיטה

החזר חוב

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! יש לי שאלה קודם כל צהריים טובים וחג שמח הלוותי כסף לחברה לפני ראש השנה לפי מה שהבנתי כל החובות בטלים מראש השנה של השנה שעברה אלה אם חתמתי על פרוסבול. השאלה היא אם לא חתמתי וחברתי רוצה להחזיר לי עכשיו האם מותר לי לקחת למרות שלא חתמתי על פרוסבול? אני אשמח אם תענו לי במהרה זו שאלה שאנחנו מתווכחות עליה מהחג אני טוענת שאסור לי לקחת ובגלל שמדובר בסכום כסף גדול זה חשוב דבר שני יש לי בעיה אישית ואני אשמח לפגוש רב כדי שיפתור לי אותה תודה מראש מועדים לשמחה חגים וזמנים לששון!!!!!!!!!!!!!1

תשובה

שלום וברכה

אם לא עשו פרוזבול הרי שאחרי שמיטה נפקע החוב, ואם הלוה בא לשלם מצוה לומר לו משמט אני, אלא שסוף דבר מותר לקבל הכסף כשיאמר הלוה דרך מתנה אני נותן, וחכמים רוצים שיחזיר הלוה את החוב אע"פ שעברה שמיטה.

ואם אינו מחזיר ומשתמש בעניין השמיטה בכדי שלא לשלם, אין רוח חכמים נוחה הימנו. ומותר אף לסבב את הלוה בדברים שיסכים לתת דרך מתנה, ומותר אף לומר ללוה `משמט אני` כשהיד פתוחה לקבל, ולעשות עיניים מפצירות שיתן המעות, אבל על הלוה להגיד שנותן במתנה. חג שמח - מנשה ישראל