תיקון גזל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! במסגרת מאמצי לתקן עוון גזל שביצעתי בעבר הרחוק, אני מחפשת את האנשים שמהם לקחתי ומחזירה להם או לחלילופין מבקשת מהם לסלוח לי בלב שלם כי אין ביכולתי להחזיר להם. יש לי שתי שאלות: א. אם לקחתי מאחד מהוריי. ואני יודעת שאם אבוא להתוודות בפניו הדבר יגרום לו לצער עמוק (צער הורים), האם אפשר להחזיר להם את הסכום המשוער שלקחתי מהם כפול 5 (אם אני לא טועה זו ההלכה) בלי לומר כלום? ב. אם לקחתי משהו ממקום ציבורי (ואני מודעת לזה שגזל ציבור הוא הכי חמור שיש) בטרם נכנסתי לגיל מצוות, האם גם על זה אני צריכה לכפר? בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה

א. די בהחזרת הסכום שגזלו, אין צורך ועניין להכפיל בחמש.

ב. אפשר להחזיר מבלי להודיע לנגזל, בתנאי שהנגזל ידע על הכסף שהגיע לרשותו, [דהיינו, שלא יוצאים ידי חובת השבת גזילה, אם יכניס את הסכום לחצר של הנגזל מבלי שהנגזל ידע בכלל שהכסף ברשותו, הוא לא חייב לדעת מי החזיר לו, וגם אין צורך שירגיש שמי שהוא העביר לרשותו כסף, אבל הוא חייב לדעת על הכסף שברשותו].

ג. כך כתוב בשולחן ערוך (או´ח סימן שמג):

´קטן שהכה את אביו או עבר שאר עבירות בקטנותו, אע´פ שא´צ תשובה כשיגדל, מ´מ טוב לו שיקבל על עצמו איזה דבר לתשובה ולכפרה, אע´פ שעבר קודם שנעשה בר עונשין´.

ובמשנה ברורה:

´קטן שגנב או שהזיק ...אין צריך לשלם אם אין הגנבה בעין. וכל זה מן הדין, אבל לפנים משורת הדין בין שחבל בו בגופו או שהזיק לו בממנו צריך לשלם לו´.

אשרייך שאת משתדלת לתקן, כשהקב´ה רואה שמנסים לתקן את מה שאפשר, הוא משלים את הדברים שלא מצליחים לתקן.

חג שמח - מנשה ישראל