חברה והשקפה

אורך הגלות

  • י"ב חשון התשע"ו

שאלה

חז"ל אומרים "כל דור שלא נבנה בית המקדש בימיו כאילו נחרב בימיו" האם יכול להיות שמאז החורבן לא היה דור זכאי לגאולה, מה עם דור התנאים,אמוראים,הארי הקדוש? האם אנחנו כל כך רשעים. כבר אלפיים שנה אין לנו נביא ואעפ"כ אנחנו שומרים ומשתדלים. גם החילונים רובם לא שונאי תורה. מה בשמים מצפים מאיתנו?

תשובה

שלום וברכה

שפת אמת

כל דור שאינו נבנה בימיו כאילו נחרב בימיו. קשה להבין שהיו הרבה דורות צדיקי עליון שנאמר שהי' ראוי להיות נחרב בימיהם. ונראה לפרש כי כל ימי הדורות מצטרפין ומתכנסין כל ההארות של עבודת בנ"י להיות ראוין לגאולה, כי היעלה על הדעת שדור הגאולה יהיו כ"כ ראוין בזכותם בלבד לגאולה. רק שזכות כל דור ודור עוזר ומביא מעט בנין בהמ"ק. והבנין נמשך כל ימי הגלות כמאמר בונה ירושלם. וז"ש שכל דור שאינו מסייע לבנינו. וז"ש שאינו נבנה בימיו שאין ימיו בכלל הבנין כנ"ל. וכל אדם בפרט ג"כ צריך לידע שכל מעשיו הם סיוע לבנין בהמ"ק. וכפי מה שמקבלין ע"ע עול מלכות שמים מסייעין לבנינו כמ"ש הכל מסייעין לבנינו של מלך כו':