סוכת עורו של לוויתן

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום למה הכוונה בברכה שמוסיפים בברכת המזון בסוכות ליישב בסוכת עורו של לוויתן ? מאיפה זה לקוח בתורה ? ומדוע דווקא לוויתן ? בתודה מראש וברכת חג שמח הדסה

תשובה

שלום וברכה

כך אמרו חכמים
א"ר לוי כל מי שמקיים מצות סוכה בעולם הזה אף הקב"ה מושיבו בסוכתו של לויתן לעתיד לבא שנא´ התמלא בסוכו עורו וגו´

 אמר רבה בר בר חנה אמר ר´ יוחנן עתיד הקב"ה לעשות סוכה לצדיקים מעורו של לויתן שנאמר התמלא בסכות עורו, זכה עושים לו סוכה, לא זכה עושים לו צלצל שנאמר ובצלצל דגים ראשו, זכה עושים לו צל לא זכה עשוים לו ענק שנאמר וענקים לגרגרותיך, זכה עושים לו ענק לא זכה עושים לו קמיע שנאמר התשחק בו כצפור ותקשרנו לנערותיך, והשאר פורשו הקב"ה בחומות ירושלים וזיוו מבהיק מסוף העולם ועד סופו שנאמר והלכו גוים לאורך.

ירושלים אורו של עולם שנאמר והלכו גוים לאורך, ומי הוא אורה של ירושלים הקב"ה שנאמר והיה לך ה´ לאור עולם. דוד רוען של ישראל שנאמר אתה תרעה את עמי ישראל, ומי הוא רועה של דוד הקב"ה שנאמר ה´ רועי לא אחסר, אברהם היה מברך את הכל שנאמר והברכו בך כל משפחות האדמה, ומי מברך את אאברהם הקב"ה שנאמר וה´ ברך את אברהם בכל. משה נסן של ישראל שנאמר מה תריבון עמדי מה תנסון את ה´, ומי נסו של משה הקב"ה שנאמר ויקרא שמו ה´ נסי:

וכמבון שיש בכך סודות עמוקים, ואין הדבר ממש רק כפי הפשט.

בברכה - בנימין שמואלי