תפילה וברכות

בברכת על הצדיקים ועל החסידים בסוף הברכה אנו אומרים נשעננו עם 2 אותיות נ` כאשר אמורה להיות נשענו עם נ אחת דגושה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, 3 שאלות חובטות בראשי: 1) בברכת על הצדיקים ועל החסידים בסוף הברכה אנו אומרים נשעננו עם 2 אותיות נ` כאשר אמורה להיות הבלעות של הנ` ולהגיד נשענו עם נ אחת דגושה(עפ´י חוקי התחביר) אז למה אומרים עם 2 נ`? 2)בברכת מצמיח קרן ישועה כתוב בחלק מהסידדורים לכוון שארמילוס הרשע ימות-מי זה בבקשה ומה הענין בברכה זו עם הרשע הזה? 3)שאלה לגבי קריאת שמע-כשהש´צ אומר בקול ומגיע לקטע-´אני ה` אלקיכם וכל הקהל עונה-אמת זה נשמע ממש מוזר כי כאילו חס ושלום הקהל מודה שהש´צ כביכול...לא רוצה לכתוב את זה בכלל-ובאותו עניין בעלינו לשבח כשלא קוראים כולם ביחד אז אני יכול להיות בקטע של והם משתחוים להבל וריק ורעיי לתפילה קצת מיהרו והגיעו לקטע של ואנחנו משתחוים וכבר משתחוים זה נראה כאילו אני אומר זאת עליהם,אז למה זה ככה ואיך יכול להיות שאף אחד לא חשב על זה קודם ועשה עם זה משהו?? שאלות אלה מציקות לי,אני אודה מאוד על תשובה מעמיקה כי אף אחד לא נתן לי תשובה רצינית על נושאים אלו. תודה רבה ובברכת שנה טובה ומתוקה לכל עם ישראל!

תשובה

שלום וברכה

א. שני האפשרויות קיימות בדקדוק, וכמבואר בדברי רש´י בכמה מקומות.

ב. כפי המבואר במדרש ארמילוס הוא שם של רשע שאמור להרוג את משיח בן יוסף, ואנו מתפללים שיינצל משיח בן יוסף מרשע זה.

ברור שהכונה היא לאלוקים ולא לש´ץ, ואין זה אלא כחוזר על דברי הפסוק.

כל אחד משתחוה בעת שהוא אומר, ואנחנו כורעים, וברור לכול שהכונה שהם משתחווים להבל וריק הכוונה היא לגוים המוזכרים בתחילת הקטע ולא ליהודים בבית הכנסת.

בברכה - בנימין שמואלי