חברה והשקפה

מצוות מתוך כעס

  • ט' חשון התשע"ו

שאלה

האם יש ערך למצווה שעושים אותה בלי חשק בכלל ואפילו בעצבים? ובאופן כללי, איך כדאי להסתכל על המצוות באופן שאני אשמח לקיים אותן? תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

מצווה שעושים למרות חוסר חשק ולמרות שעיייפים וכועסים יש לה שכר גדול מאוד כי לפי גודל הצער כך גודל השכר.

אולם כאשר יש כעס על הצורך לעשות מצווה, יש להתחזק מאוד ולהתגבר על כעס זה. לעשות מצווה בכעס על המצווה אותך לעשות את המצווה הוא לא טוב משל למי שנותן צדקה לעני וזועם עליו ומקלל אותו שבוודאי יצא שכרו בהפסדו.

הדרך העיקירית לעשיית מצוות באהבה היא באמצעות ההתבוננות והידיעה הוודאית שהמצוות הם לטובתינו וכפי שנכתב בתורה

דברים פרק ל'
(טו) ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב ואת המות ואת הרע:
(טז) אשר אנכי מצוך היום לאהבה את ידוד אלהיך ללכת בדרכיו ולשמר מצותיו וחקתיו ומשפטיו וחיית ורבית וברכך ידוד אלהיך בארץ אשר אתה בא שמה לרשתה:

העדתי בכם היום את השמים ואת הארץ החיים והמות נתתי לפניך הברכה והקללה ובחרת בחיים למען תחיה אתה וזרעך:
(כ) לאהבה את ידוד אלהיך לשמע בקלו ולדבקה בו כי הוא חייך וארך ימיך לשבת על האדמה אשר נשבע ידוד לאבתיך לאברהם ליצחק וליעקב לתת להם:
ועוד כתוב בתורה

(מ) וְשָׁמַרְתָּ אֶת חֻקָּיו וְאֶת מִצְוֹתָיו אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם אֲשֶׁר יִיטַב לְךָ וּלְבָנֶיךָ אַחֲרֶיךָ וּלְמַעַן תַּאֲרִיךְ יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר יְדֹוָד אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ כָּל הַיָּמִים:
ועוד ועוד פסוקים המורים שכל המצוות הם לתועלת עבורינו ולא להקשות עלינו את החיים.
ככל שנלמד יותר על מעלת המצוות וגודל ההפסד של החטא, נעשה את המצוות תמיד בשמחה ובטוב לבב.

בהצלחה רבה,