מזוזות וחנוכת בית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, כבוד הרב נכנסתי לדירה בשעה טובה ושאלתי היא: האם צריך להתקין מזוזות ב-: 1. חדר כביסה (חדר קטן שמשמש למכונת כביסה ואיחסון חפצים) 2. חדר שמשמש כמעין מחסן לאיחסון חפצים וארגזים ולא למגורים 3. מרפסת חצי פתוחה 4. חדר אמבטיה (הכולל שירותים) 5. מסדרון שמוביל לחדר שינה האם התקנת המזוזות צריכה להיות מיד עם כניסתי לדירה או שאני יכול להמתין זמן קצר עד סיום ההתארגנות בדירה? שאלה נוספת: כיצד נהוג לחגוג חנוכת בית ? האם נהוג להזמין רב/ אברך? האם יש מנהגים וברכות מסויימות לחנוכת הבית? בברכת שבת שלום, חג שמח ושנה טובה

תשובה

שלום וברכה

1.2.3.5. חייבים במזוזה

4. לא.

יש להתקין מיד עם הכניסה לבית.

אין חובה להביא רב וזהו נוסח טקס חנוכת בית לפי החיד"א:

תחילתו של הטקס בעמידה בפתח הבית ובאמירת הפסוקים הבאים, המבקשים ברכה, השגחה והצלחה:
"ברוך אתה בבואך ויהי ה` את יוסף ויהי איש מצליח";
"ויהי דוד לכל דרכיו משכיל וה` עמו";
"ויהי נועם אדני עלינו ומעשה ידינו כוננה עלינו ומעשה ידינו כוננהו";
"אנא בכח גדולת ימינך קבל רינת עמך, שגבנו, טהרנו נורא";
"והנה אנחנו מאלמים אלומים בתוך השדה והנה קמה אלומתי וגם נצבה, והנה תסובינה אלומותיכם ותשתחווינה לאלומתי".

ממשיכים בבקשה מפורשת לרחמים, הצלחה וברכת הבית:
"יהי רצון מלפניך ה` אלוהינו ואלהי אבותינו, מלך רחום וחנון שתתמצא רחמים עלינו, ורוב רחמיך ובזכות שמות הקדומים היוצאים מפסוקים אלו, תצליחנו לנו ולכל זרעינו בבית זה בכלל ובפרט, ונהיה כולנו מוצלחים ומבורכים בכל מכל כל, ותצילנו מעין הרע, ומכל חטא, ומכל חולי, ומכל צרה, ויהיו בתינו בכל מקום בתים מלאים כל טוב, מוצלחים ומבורכים לנו ולזרענו, אמן כן יהי רצון."

ומצטטים גם את הפסוקים הבאים:
"יהי חסדך ה` עלינו כאשר יחלנו לך";
"הראנו ה` חסדך וישעך תתן לנו";
"ואני בחסדך בטחתי יגל לבי בישועתך אשירה לה` כי גמל עלי";
"הנה אל ישועתי אבטח ולא אפחד, כי עוזי וזמרת יה ה` ויהי לי לישועה".

אם לא נקבעה מזוזה בפתח הבית עד לחנוכת הבית, קובעים מזוזה, מחזקים במסמר ומברכים:
"ברוך אתה אדני אלוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו לקבוע מזוזה".

יש נוהגים לברך גם ברכת שהחיינו על הבית החדש, (ויש הנוהגים לאכול באותה הזדמנות גם פרי חדש או ללבוש בגד חדש, כדי שברכת שהחיינו תחול ביחד על הפרי או הבגד ועל הבית החדש):
"ברוך אתה אדני אלוהינו מלך העולם שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".

לבסוף נוהגים לתת צדקה או להבטיחה לעתיד.

לימוד לחנוכת הבית:
לאחר הטקס נוהגים ללמוד מקורות כברכה להצלחת הדרך וכברכה שבבית תשכון תורה. ניתן ללמוד כל טקסט, ומקובל ללמוד משניות מסכת ברכות, מסכת ביצה ומסכת תמיד.

לבסוף קוראים מתוך הזוהר, חלק ג` דף נ` ע"א, מן הגמרא במסכת בבא מציעא, דף ק"ז עמוד א, וברמב"ם, משנה תורה, הלכות דעות, פרק ה` הלכה יא:
"דרך בעלי דעה שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך ישא אשה...."
כן קוראים ברמב"ם בהלכות בית הבחירה, פרק א`: "מצות עשה לעשות בית לה`...."

מסיימים בבקשה זו:
"יהי רצון מלפניך ה` אלוהינו ואלוהי אבותינו, אלוהי אברהם ואלוהי יצחק ואלוהי יעקב, אל רחום וחנון אב הרחמים, שיהא חשוב ומרוצה לפניך הלימוד שלמדנו בתורתך הקדושה כריח ניחוח. וברוב רחמיך המרובים תרחם על בעל הבית - [פלוני בן פלוני ופלונית] הזה, אשר בתחילת בואו לשכון בבית הזה, אוותה נפשו ויעשה תחילה וראש, חנוכת הבית הזה בדברי תורתך הקדושה, לייסד את הבית ולחנכו בדברי תורה. ובכן בזכות תורתך הקדושה תברך את בעל הבית הזה אשר השתדל בלמוד זה, לו ולכל בני ביתו ברכות לעד. ויהיה להם הבית הזה מוצלח ומבורך בכל מכל כל. וישמע בבית זה קול ששון ושמחה, השקט ובטח, ששון ושמחה ימצא בה, ונסו יגון ואנחה.

אנא בכוח רוב רחמיך היה עליהם סתרה, צנה וסוחרה. ותבטל מעלינו כל גזרות קשות ורעות, ובהורמנא דמלכא עלאה, מני שים טעם להרחיק מן הבית הזה כל מזיק וכל פחד וכל בהלה, בכוח שמות הקדושים היוצאים מפסוקים לא יתייצב איש בפניכם, פחדכם ומוראכם ייתן ה` אלוהיכם על פני כל הארץ אשר תדרכו בה כאשר דבר לכם. וע"ב אתון אשר בפסוק זה, ישמרו ויצלו מכל רע לבעל הבית הזה ולכל בני ביתו, ויצליחם בכל מעשה ידיהם. ותצילם מכל רע. דשנים ורעננים יהיו. רחום חנון שומר תומך מציל ישר פודה, ברוב רחמיך תקבל תחינתנו ותענה עתירתנו, כי אתה שומע תפילת כל פה, עשה למען שמך, עשה למען ימינך, עשה למען תורתך, עשה למען קדושתך."

בברכה - בנימין שמואלי