תפילה וברכות

האם צריך להקדים ברכת בורא נפשות לברכת מעין שלוש?

  • ה' חשון התשע"ו

שאלה

מה עדיף להקדים ברכת בורא נפשות או ברכת מעין 3? שמענו שיש מחלוקת כי ברכת מעין 3 מכילה גם את בורא נפשות ולכן עדיף להקדים בורא נפשות למעין 3, האם נכון? תודה רבה וכל טוב

תשובה

שלום רב,

נכון שלפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל, מי שאכל מיני מזונות או פירות משבעת המינים, ואכל גם ירקות, יקדים לברך תחילה בורא נפשות, ואחר כך יברך מעין שלוש (על המחיה או על העץ) כי אם יברך תחילה מעין שלוש, יש לחוש שכיוון שאמר ''ועל תנובת השדה'', פטר בברכה זו גם את הירקות (שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן יז, והליכות עולם חלק ב' עמוד קח).

אולם יש פוסקים שחולקים וסוברים שאין לחוש שברכת מעין שלוש פוטרת את הירקות, ושאדרבה יש להקדים ברכת מעין שלוש לפני בורא נפשות, כיוון שהיא ברכה חשובה יותר (יעויין שער הציון סימן רח ס"ק סד, וביאור הלכה סימן רב סעיף יא ד"ה ברכה, ואור לציון חלק ב' פרק יד סעיף כד, ופרק מו סעיף מט).

בברכה,

הלל מאירס