מה דין ילד הנולד מגוי עם יהודיה שהיא במקרה גם לויה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה דין ילד הנולד מגוי עם יהודיה שהיא במקרה גם לויה אשמח לתשובה מפורטת, אם אפשר.

תשובה

שלום וברכה

ילד שאביו גוי ואמו ישראלית לויה, אין ספק לגבי יהדותו, וכמו כן אין ספק לגבי זה שאם הוא בכור לאמו הוא פטור מפדיון הבן [כמבואר בתלמוד בכורות מז א לפי רבי אדא בר אהבה ורב פפא].

אבל יש ספק גדול לענין שאר ההלכות אם הוא ישראל גמור, או שנחשב ללוי. כי רק באופן שיש לנולד אב ואם נקבע היחוס על פי האב, אבל במקרה שאין אבא, כמו במקרה שהאב הביולוגי גוי שאין היחד מתייחס אחריו בשום פנים ואופן, בזה עוברת הקביעה לגבי יחוס הילד לאם, והחזון איש מסתפק בזה בספרו אה"ע סי` ו` - ו.

ולעניין הכרעה, דעת הגאון בעל אבני נזר (אה"ע סי` טז) ודעת הגאון בעל עצי ארזים (אה"ע סי` ד) שהילד הנולד מאב גוי ואם לויה, דינו כדין לוי גמור גם לעלות לתורה.

אולם דעת הגאון רבי חיים מבריסק בספרו (פרק ט"ו מהלכות איסורי ביאה) שהוא אינו נחשב כלוי. וכן דעת הגאון המהר"ם שיק בספרו (יורה דעה סי` רצט).

וכן דעת מרן רבי שמואל הלוי וואזנר שליט"א בספרו שבט הלוי (חלק י סימן רל) שאינו נחשב ללוי, וחזר בו ממה שהיה מורה בהתחלה שדינו כלוי [ראה שו"ת שבט הלוי חלק ה סי` קצ"ה].

בהצלחה - מנשה ישראל