שמיטה

טיב היתר מכירה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! שאלתי על היתר מכירה, אני מגלה שבקהילה החרדית לא אוכלים היתר מכירה עקב אי קבילות המכירה של האדמה ועוד סיבות אחרות, אבל גיליתי שבילקוט יוסף הרב עובדיה כן מתיר. וכך גם הציוניים הדתיים. ובכן איך זה ייתכן הסתירה הזאתזה נשמע דיי די מהותי, איך אין הסכמה בדבר בכבוד רב, לויפר גיא

תשובה

דעת מרן רבינו עובדיה יוסף שליט"א, בעניין היתר המכירה, (אשר נדפסה לפני כארבעים שנה בירחון קול סיני, ולאחר מכן בספרו שו"ת יביע אומר ח"י), הוא כזה:

שכל הרוצה לקנות תוצרת מהיתר המכירה, יש לו על מה שיסמוך, והמחמיר לרכוש פירות מתוצרת שאינה של היתר המכירה, תבא עליו ברכה. וכיום שמצוי בשווקים תוצרת בהשגחת בד"ץ בית יוסף, כשרה למהדרין בעניני שמיטה, לא מהיתר המכירה, ראוי לכתחילה לקנות אך ורק מתוצרת שלא בהיתר המכירה, אולם במקום צורך, (ובפרט במקרה שבו מפקיעים את מחירי הפירות שבכשרות מהודרת), יש להקל לרכוש את התוצרת שמהיתר המכירה.

יש הסכמה על הרצוי, אין הסכמה על נקודת המצוי. יהודים חרדים המהדרים על כל דבר שיהיה באופן של `לכתחילה` לא מעוניינים לרכוש תוצרת הכשירה רק בדיעבד.

בהצלחה - מנשה ישראל