תפילה וברכות

החלוקה של עשרת הדיברות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם יש רמז מסויים על עשרת הדיברות כלומר הן מתחלקות כמו שראיתי למעשה ולמחשבה האם גם פה יש מאין חסד כנגד הדין או משהו כזה ואיך זה מתחלק ומה ההבדל בין שמור וזכור למה לא כתבו רק שמור הרי אם אתה שומר אתה בטוח זוכר לא

תשובה

שלום וברכה

עשרת הדבות מתחלקות בסדר הנ"ל על דרך של מצות עשה אל מול מצוות לא תעשה.

א, אנוכי ה` אלוקיך - מצוות האמונה. ב, שמירת שבת. ג, כיבוד אב ואם. מכוונות למידת אהבת הבורא שהוא מכוון למידת החסד.

ואילו שבעת האיסורים, ע"ז, שבועת שקר, רצח, זנות, גניבה, עדות שקר, חמדה, מכוונות ליראת הבורא שהוא נובע ממידת דין.

במצוות השבת יש מצווה מעשית של אמירת קידוש, לעומת איסורי המלאכה, כשהדיברה `זכור` מורה על מצוות עשיית קידוש, לזכור את השבת בדיבורים. ואילו הדיברה `שמור` את יום השבת מדברת על כלל איסורי המלאכות שיש להימנע מהן בשבת.

בהצלחה - מנשה ישראל