שאל את הרב - כללי

חודש תשרי וניסן

  • כ"ח תשרי התשע"ו

שאלה

אני לא מבינה דבר אחד לגבי תשרי וניסן. אם ניסן הוא החודש הראשון, למה חוגגים את ראש השנה בתשרי שהוא החודש השביעי ? ממה שהבנתי העולם נברא בחודש השביעי אבל בפועל העולם נברא בחודש הראשון. מה זאת אומרת בפועל? ומי קבע שדווקא בתשרי נברא העולם שבחודש השביעי סופרים את השנים? אם כך למה החודש שחוגגים ראש השנה לא נחשב לחודש הראשון ?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

אם ניסן הוא החודש הראשון, למה חוגגים את ראש השנה בתשרי שהוא החודש השביעי ?

אע"פ שבסדר הרגלים ראש השנה הוא בניסן (ר"ה ב.), מכל מקום מחלוקת בגמרא מתי שנברא העולם (ר"ה י:).

ממה שהבנתי העולם נברא בחודש השביעי אבל בפועל העולם נברא בחודש הראשון. מה זאת אומרת בפועל?

- החילוק המובא בספרים היא בין מחשבה למעשה. בריאת העולם במחשבה אצל הקב"ה כביכול היא בתשרי; ובריאת העולם במעשה אצל הקב"ה כביכול היא בניסן. וכדי להבין דברים אלו  - אשר קבלנו בקבלה מרבינו האר"י ז"ל - כראוי, דרושים יותר הקדמות בפנימיות תורה.

ומי קבע שדווקא בתשרי נברא העולם שבחודש השביעי סופרים את השנים?

מגמרא ראש השנה (יב.) משמע שחכמי ישראל תמיד היו מונים שנות העולם מתשרי.

אם כך למה החודש שחוגגים ראש השנה לא נחשב לחודש הראשון ?

- מנין החדשים שנזכר בתורה בקשר למצוות התורה, הם נזכרו לגבי מנין סדר הרגלים. והרי ניסן הוא ראש השנה  לרגלים וכדאיתא במשנה הראשונה במסכת ראש השנה.

בברכה,

רב נחום