שאל את הרב - כללי

לימוד תורה מול כיבוד הורים

  • י"א תשרי התשע"ו

שאלה

שלום, בן שלמד לימודי תואר ולאחר קבלת התואר למד תורה במשך תקופה מסויימת והחליט שנפשו חשקה בתורה וברצונו להיות אברך - האם חייב להישמע להוריו שרוצים שיעשה סטאז' ? ידוע לי שאין להישמע להורים אם הם מורים לעבור על מצווה מהתורה, אך כיצד יש לנהוג במקרה כזה?

תשובה

לכבוד השואל,

אלו דברי הרב עובדיה יוסף ז"ל שנזכרו בילקוט יוסף ( כיבוד או"א פרק ט' סעיף נז):

"תלמוד תורה גדול מכיבוד אב ואם, ולכן מי שהוריו דורשים ממנו ללמוד בישיבה תיכונית, אין לו לו לשמוע בקולם, ויעדיף ללמוד בישיבה גבוהה, שעוסקים בה בתורה במשך כל שעות היום. ואין בזה ביטול מצות כיבוד אב ואם, שגדול תלמוד תורה יותר מכיבוד אב ואם, וכמו ששנינו ''ותלמוד תורה כנגד כולם''. ובפרט שכיום הישיבות הקדושות הם המצילות את הנוער מירידה רוחנית, וגם על-ידי שילמד בישיבה קדושה, וכל עסקו יהיה רק בתורה, תהיה לו הצלחה גדולה יותר בלימודו, והמציאות מוכיחה שבענין תלמוד תורה בבקיאות ובפלפול ובסברא, יש הצלחה רבה בישיבות שכל עסקם רק בתורה, מאשר בישיבות תיכוניות שעוסקים גם בדברים אחרים. ומכל מקום אם הדבר אפשרי נכון להשתדל לעשות כן על ידי השפעה של רבנים חשובים ותלמידי חכמים על ההורים ולפייסם בדברים, כדי שהדבר ייעשה גם ברצונם, ולהודיעם גודל מצות תלמוד תורה. [ילקו''י כיבוד או''א פרק ט' סעיף נז. יחוה דעת ח''ג סי' עה עמ' רמד. וח''ה סי' נו]".

בברכה,

רב נחום