שאל את הרב - כללי

חצאית ארוכה עם שסע

  • י"א תשרי התשע"ו

שאלה

שלום האם מותר ללבוש חצאית ארוכה- עד הקרסול עם שסע בצד או מאחורה? ואם כן מה המקור לכך?

תשובה

לכבוד השואלת,

בנוגע לחציאית שארוכה עד הקרסול, יש להבחין בטעם הנהגת גדרי הצניעות.

כפי מה שהבנתי, ישנו גדר צניעות הנובע מצד המהשבה הלוגית וישנו גדר צניעות הנובע מצד מנהג המקום.

גדר הצניעות הלוגי אומר, שראוי לכסות עד כמה שאפשר. אבל גדר הצניעות הנהוג אומר שיש לעשות את אותם דברים שלא מתבלטים בין שאר הנשים וכפי מה שמקובל בקהילה באותו זמן ובאותו מקום.

הסיבה שלבוש של חצאית ארוכה, אשר בעצם בגד צנוע, יכנס לסוג בגד ולהחשב כבגד שאינו צנוע, משום שתפקיד הצניעות היא שלא לגרום לגברים (שאינם בעלה) למחשבות והרהורים. וענין זה בנפש הגבר, אינו פועל בדרך לוגי; אלא ככל שיש סיבה להתחיל לחשוב ולהתבונן בענין, כבר מוצא היצר הרע את דרכו ליכנס. ולכן אשה שמתלבשת באופן שיותר מדאי יוצאת מן הכלל של הנשים שסביב לה, הרי בזה היא קוראת לעצמה תשומת לב מבחוץ.

בנידון הזה של חצאית ארוכה, אין האיסור מצד צניעות הלוגי; אלא הטעם לאסור הוא, משום שרוב הנשים שמתלבשות ככה - על פי מנהג הרחוב - מרמזות שאין התנהגותם על פי צניעות, לפי שזהו היה כוונת המייצרים בהתחלה, שדוקא ע"י הכיסוי היתר יביאו לידי יותר גירוי. וכל שכן אם יש בו שסע ואפילו למטה מהברך. והדרך שהיצר הרע פועל הוא דוקא בעקיפין - וגם הרמז הדק הזה של 'כוונת הלובשות בגד זה ברחוב' נקלט אצל הגברים.

ומקור הדבר ראי פירוש המלבי"ם לישעיהו פ"ג פסוק טו:

 "ויאמר השם: יען כי גבהו בנות ציון ותלכנה נטוות [נטויות] גרון ומשקרות עינים הלוך וטפף תלכנה וברגליהם תעכסנה [תבוא עליהן עונש נורא (וכפי שמבואר שם בהמשך הפסוקים)].

פירוש המלבי"ם: "נטויות גרון [ומשקרות עינים] " - בקומה זקופה ומבטת בעינים. "הלוך וטפוף", כמנהג הטף במרוצה. "וברגליהם תעכסנה" מצלצלים להשמיע קול.   כלומר, שהבנות עשו כל הדברים האלה מפני חוסר צניעות שבהן, וכדי שהגברים יסתכלו ויהרהרו בהן, וגרמו לבטל מן הגברים את הציווי של "ונשמרת מכל דבר רע"; לכן הן אלו שנענשו קשות על זה

ויהי רצון שתזכי למדריגת צניעות הפנימי האמיתי ועל ידי זה לזכות לבנות בית נאמן בישראל עם בעל חשוב ומיוחד.

בברכה,

רב נחום