שאל את הרב - כללי

יהרג ואל יעבור

  • ח' תשרי התשע"ו

שאלה

למה דווקא עבודה זרה גילוי עריות ושפיכות דמים הם השלוש העבירות החמורות וחייבים עליהם מיתה

תשובה

לכבוד השואלת,

בג' מצות אלו חייב האדם למסור את נפשו ולא לעבור עליהן כדי שלא לעשות חילול השם.

כפי שהבנתי, הטעם משום שעבודה זרה מראה היפך האמונה בהשם - ואין טעם לחיות אלא להוכיח שהשם הוא מקור הטוב והוא בורא העולם.

שלא להרוג יהודי אחר למדו מסברה: מי אומר שהדם שלך ראוי יותר [לחיות] מהדם של החבר. ולכן אסור להרוג אדם אחר בפועל.

כמו כן אם מכריחים אותו לבוא על האשה האסורה לו [בכרת או מיתת בית דין], הרי הוא הורג בזה את דמות העצמי של האשה, ואין לו רשות להיות את דמו על חשבונה של הזולת.

ויהי רצון שהשם יתברך יצילנו מכל נסיונות כאלו,

רב נחום