שאל את הרב - כללי

פירוש פסוק

  • ח' תשרי התשע"ו

שאלה

בס"ד בבקשה פירוש לפסוק הזה שלושה המה נפלאו ממני וארבעה לא ידעתים: דרך נשר בשמים, דרך אוניה בלב ים, דרך נחש עלי צור, ודרך גבר בעלמה אם אפשר להסביר גם במיוחד את דרך גבר בעלמה תודה

תשובה

 מצודות דוד על משלי פרק ל פסוק יט
(יט) דרך הנשר - הדרך שהלך בו הנשר כאשר פרח לצד אויר השמים אין לדעת אותו כי פרח באויר ואין הדרך ניכר. דרך נחש - הדרך שהלך בו הנחש על הסלע אין לדעת אותו כי אין מדרך הרגל ניכר על הסלע אף כי הנחש הולך על גחון ועקבותיו לא נודעו. דרך אניה - הדרך שהלכה בו הספינה בתוך חוזק עומק הים אין לדעת אותו כי מיד כשתלך ממקום מהלכה ישובו המים לאיתנו ולא יוכר. ודרך גבר - וישוה להם דבר הרביעי והוא דרך נאוף גבר בעלמה ר"ל בבעולה שלאחר המעשה לא יוכר הדבר גם בשניהם בנואף ונואפת: