תפילה וברכות

מזמורים י"ד ונ"ג בתהלים

  • ו' תשרי התשע"ו

שאלה

שלום, שמתי לב שהמזמורים י"ד ונ"ג בתהלים זהים פרט לכמה מילים... מדוע זה כך?

תשובה

שלום וברכה

מלבי"ם על  תהילים פרק נג פסוק א - חלק באור הענין
(א) למנצח על מחלת - מזמור זה כבר בא למעלה סי' י"ד בשינוי קצת, ובארתי שם שהראשון, הוסד מדוד המלך על שניצול ממלך אדיר וחילו הגדול שבאו עליו, ובימי חזקיהו שנעשה להם נס במפלת סנחריב מצאו שמזמור הזה מכוון לענינם, ותקנוהו לאמרו על מחלת שהוא מין כלי זמר מיוחד, ואמרו שדוד ראה ברוה"ק את העתיד ושרמז עליו, וע"כ אמר שהוא משכיל לדוד, שדוד השכיל על דבר בשכל טוב הוא השגת רוה"ק.

הנה דברי הרב שם בפרק יד'

(א) למנצח לדוד - מזמור זה הוכפל בספר זה (סי' נ"ג), עם קצת שינוי, והתבאר אצלי שמזמור זה אמרו דוד על נס שנעשה לו שנצול מאויב שהרע והצר לישראל, וכאשר בא נס סנחריב בימי חזקיה ראו שמזמור זה טוב להודות בו גם על נס זה ותקנוהו עם הוספה קצת ויחסוהו לדוד כי הוא תקנו.