שבת

מאמין בשם, אך טוען שהוא לא חושב שהוא צריך לשמור שבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, אני עומדת בפני סוגייה עם קרוב משפחה שלי לגבי השבת. הוא מאמין בשם, אך טוען שהוא לא חושב שהוא צריך לשמור שבת, כי מה שהשם רוצה זה שיהיה לנו טוב, ואם טוב ללכת לים בשבת או לראות טלוויזיה זה לא אמור "להפריע" לקב"ה, חושב שאם טוב לבריות אז בטוח גם טוב לקב"ה. הוא גם לא מבין איך יש רבנים שמתירים הלכות ואחרים אוסרים אותן. איך אני יכולה להסביר לו לגבי השבת וההלכות. תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

קשה לנו לדעת מדעתינו ולנחש מה הבורא רוצה מאיתנו, וללא שנשמע מהבורא מעצמו מה הבורא רוצה אכן יתכן שקרובך צודק ואכן אין לבורא עניין במעשינו. אבל מאחר והבורא נגלה אילינו בהר סיני ונתן לנו את התורה ובה כתוב (1) ספר שמות פרק כ (ח) זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ: (ט) שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד וְעָשִׂיתָ כָּל מְלַאכְתֶּךָ: (י) וְיוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבָּת לַיהֹוָה אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה כָל מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ וּבְהֶמְתֶּךָ וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ: (יא) כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה יְהֹוָה אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ אֶת הַיָּם וְאֶת כָּל אֲשֶׁר בָּם וַיָּנַח בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי עַל כֵּן בֵּרַךְ יְהֹוָה אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת וַיְקַדְּשֵׁהוּ:

ברור שהבורא מעוניין שנעשה כך,ולא זו בלבד אלא כל המחל את השבת הבורא מענישו בעונש חמור ביותר וכמבואר בתורה ספר שמות פרק לא (יג) וְאַתָּה דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר אַךְ אֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ כִּי אוֹת הִוא בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם לְדֹרֹתֵיכֶם לָדַעַת כִּי אֲנִי יְהֹוָה מְקַדִּשְׁכֶם: (יד) וּשְׁמַרְתֶּם אֶת הַשַּׁבָּת כִּי קֹדֶשׁ הִוא לָכֶם מְחַלֲלֶיהָ מוֹת יוּמָת כִּי כָּל הָעֹשֶׂה בָהּ מְלָאכָה וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מִקֶּרֶב עַמֶּיהָ: (טו) שֵׁשֶׁת יָמִים יֵעָשֶׂה מְלָאכָה וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן קֹדֶשׁ לַיהֹוָה כָּל הָעֹשֶׂה מְלָאכָה בְּיוֹם הַשַּׁבָּת מוֹת יוּמָת: (טז) וְשָׁמְרוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשַּׁבָּת לַעֲשׂוֹת אֶת הַשַּׁבָּת לְדֹרֹתָם בְּרִית עוֹלָם:

(יז) בֵּינִי וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אוֹת הִוא לְעֹלָם כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה יְהֹוָה אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שָׁבַת וַיִּנָּפַשׁ: וכך אכן נעשה כמבואר בספר במדבר פרק טו (לב) וַיִּהְיוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בַּמִּדְבָּר וַיִּמְצְאוּ אִישׁ מְקשֵׁשׁ עֵצִים בְּיוֹם הַשַּׁבָּת: (לג) וַיַּקְרִיבוּ אֹתוֹ הַמֹּצְאִים אֹתוֹ מְקשֵׁשׁ עֵצִים אֶל משֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן וְאֶל כָּל הָעֵדָה: (לד) וַיַּנִּיחוּ אֹתוֹ בַּמִּשְׁמָר כִּי לֹא פֹרַשׁ מַה יֵּעָשֶׂה לוֹ: (לה) וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל משֶׁה מוֹת יוּמַת הָאִישׁ רָגוֹם אֹתוֹ בָאֲבָנִים כָּל הָעֵדָה מִחוּץ לַמַּחֲנֶה:

(לו) וַיֹּצִיאוּ אֹתוֹ כָּל הָעֵדָה אֶל מִחוּץ לַמַּחֲנֶה וַיִּרְגְּמוּ אֹתוֹ בָּאֲבָנִים וַיָּמֹת כַּאֲשֶׁר צִוָּה יְהֹוָה אֶת משֶׁה: ואיך יבוא קרוץ מחומר ויאמר שהוא מבין מה הבורא רוצה ממנו, יותר מהבורא בעצמו שציונו בתורתו את כל המצוות. ולכן ברור שחובה על כל אחד ואחד מבני ישראל המאמין בבורא לקיים את מצוות ה`, ולשמור את השבת ואת מאוד צודקת בגישתך הנכונה. {אציין שהשימוש במחשב כמו בכל כלי חשמלי גם כן אסור בשבת עפ"י התורה}

עניין המחלוקות ראי ואקווה ששניכם תזכו לשמור את השבת כהלכתו ולקים את כל מצות ה`.

עלי והצליחי – בנימין שמואלי