שאל את הרב - כללי

מדוע יוסף שינה את דעתו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בבראשית-פרק מב, אומר יוסך לאחיו כך: טו: בזאת תבחנו חי פרעה אם תצאו מזה כי אם בבוא אחיכם הקטן הנה טז: שלחו מכם אחד ויקח את אחיכם ואתם האסרו ויבחנו דבריכם האמת אתכם ואם לא חי פרעה כי מרגלים אתם" -הוא אומר להם שהוא יאסור את כולם ואשאחד מהם ילך להביא את בנימין! אבל לאחר שלושה ימים שהם במאסר הוא מחליט לאסור אחד, ולשלוח את כל השאר להביא אותו: יז: ויאסף אתם אל משמר שלשת ימים יח: ויאמר אלהם יוסף ביום השלישי זאת עשו וחיו את האלהים אני ירא יט: אם כנים אתם אחיכם אחד יאסר בבית משמרכם ואתם לכו הביאו שבר רעבון בתיכם" -אני לא הצלחתי להבין מדוע, וכששאלתי אמרו לי שהוא רצה להפריד בין שמעון ללוי(כי הם יכולים להשמיד את כל מצרים יחדיו)אבל הוא יכול להפריד אותם בשתי המצבים, ובכלל באותו הרגע כששמעון ולוי שם מדוע הסכימו להיאסר שהרי בכוח יכלו ללכת משם נ.ב - תודה מראש שהקדשתם לי מזמנכם

תשובה

שלום וברכה

מבואר במפרשים שאם היה יוסף מבקש מהם בתחילה אחד מהם היה אסור להם למסור את אף אחד. אבל מאחר שכבר היו כולם בפנים ורצה לשחרר את כולם לבד מאחד מהם אין בכך כל איסור.

בברכה - בנימין שמואלי