שו"ת ראש השנה

האם מותר לעשות על האש בראש השנה?

  • י' אלול התשע"ו

שאלה

האם מותר ביום שני של ראש השנה לעשות על האש?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין מותר לעשות על האש בראש השנה - בתנאי שההדלקה נעשית מאש שכבר דולקת מערב יום טוב, וכן יש להיזהר שלא לכבות את הגחלים, ומכל מקום נכון מאוד להימנע מכך, משום שזה יוצר אווירה שאינה מתאימה לראש השנה.

מקורות: בדומה למה שמובא בפוסקים, שגם לפי דעת המתירים את העישון ביום טוב, ראוי להימנע מלעשן בראש השנה משום "אימת הדין", ראה מטה אפרים (סימן תקצט סעיף א). וכן בשו"ת התעוררות תשובה (חלק אורח חיים סימן רכה) העיד על אביו הגאון בעל הכתב סופר זצ"ל, שנזהר שלא לעשן בראש השנה מחמת אימת הדין, והובא בשו"ת יביע אומר חלק ה' (חלק אורח חיים סימן לט אות ג סוף ד"ה ועינא). וכן נהג הגאון רבי ישראל סלנטר זצ"ל (ארחות רבנו חלק ב' עמוד קו). וכן ראה בספר נטעי גבריאל הלכותראש השנה (פרק כב הערה יג) שהביא שגם כ"ק אדמו"ר מהריי"ץ מליובאוויטש הזהיר על זה. וכן נהג הגאון רבי יעקב קניבסקי זצ"ל (ארחות רבנו שם).

בברכה,

הלל מאירס