שאל את הרב - כללי

מעמד בדין - תנאי מקדים לעתירה

  • כ"ב אלול התשע"ה

שאלה

שלום עליך רבינו! בעולם המשפט, קיימת סוגיה של מעמד בדין. ברצוני לאתר סוגיות מקבילות מתוך ארון הספרים העברי, על מנת להבין כיצד חז"ל טיפלו בסוגיה. אשמח להפניות ו/או כיוונים ו/או תשובה מלאה. (: תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

במשלי כו -17 מבואר שאינו נכון לאדם להיכנס לריב שאינו שלו:

"מַחֲזִיק בְּאָזְנֵי כָלֶב עֹבֵר מִתְעַבֵּר עַל רִיב לֹּא לוֹ ".

אבל חוץ מזה, ככל הידוע לי, בית דין דנים על הטענות של כל אחד. אם אדם מגיע לבית דין עם טענה, הם שומעים את הטענה ופועלים לפי ההוראה ההלכתית המוגדת לאותה טענה.

אין דבר כמו בירור תנאים מוקדמים כדי שהאדם יכנס לפני בית דין להציג את טענתו.

כמובן שהטוען צריך שיהא לו נאמנות בדבריו, וזהו ניתן לכל יהודי מאז לידתו - על ידי שיש לו "חזקת כשרות"; ואם עשה משהו לשעבר ששבר את חזקת כשרותו [ונאמנותו] , הוא צריך להוכיח שעשה תשובה כדי להחזיר את חזקת כשרותו.

בברכה,

רב נחום