שאל את הרב - כללי

מדוע יצר הרע אינו גלוי לאדם

  • כ"ב אלול התשע"ה

שאלה

שאלתי היא מדוע היצר הרע אינו גלוי לאדם? הלא בטבע יש נחש ושאר טורפים המנסים ללכוד ברישתם בע"ח ועל החיות מוטלת חובת השמירה העצמית. מדוע שהיצר יהיה ניסתר? משהו כאן לא מסתדר. במיוחד לאור העובדה שלפני חטא אדה"ר הוא היה גלוי לחוה ואדם

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

כפי שהבנתי, קודם חטא אדה"ר היה היצר בצורה גלויה, וכמו שכתבת;  אמנם אחרי החטא הוא נכנס בתוך האדם עד שהרצון לעשות דבר רע נדמה לאדם שזהו הרצון שלו. וכמבואר ענין זה בספר מכתב מאליהו.

ונמצא שמה שהיצר עכשיו "מכוסה" "בתוך האדם" אינו אלא כתוצאה מן החטא שגרם לעירבוב הטוב ברע בכל הבריאה; ולא משום שהקב"ה יצר אותו כך מלכתחילה.

בברכה,
רב נחום