שאל את הרב - כללי

בעלי בייאוש עמוק!!!

  • י"א אלול התשע"ה

שאלה

רציתי בבקשה לקבל את התשובה מהרב זמיר כהן!!!! שלום, הרב זמיר! אני לא יודעת ממה להתחיל ואיך לגמור כי זה סיפור מאוד ארוך, ואני כבר לא יודעת מה לעשות ומה לחשוב. קודם בקיצור אנסה להגדיר את הבעיה, אנחנו בעלי תשובה בגיל30-40. התחתנו בתור בעלי תשובה. נישואים 9 שנים. בעלי טוען שבעצם מאז שחזר בתשובה העניינים רק הולכים ונעשים יותר קשים. הוא לא מצליח בדברים העיקריים. ז"א לא לימוד תורה, לא מציאת עבודה, לא מציאת מקום מגורים מתאים, לא קהילה מתאימה בשבילנו. לא חברים. וכל הדברים מסביב גם כן הולכים קשה. הוא מגדיר את זה כך- יש לי ידיים יש לי רגליים, אבל אני הולך, לפה לשם, ואני כמו מת, כמו פנסיאונר, שום דבר לא מצליח לי, כאילו למה ה' בכלל נתן לי את זה. עדיף כבר היה למות. ובמחנות השמדה הרגישו יותר טוב בגלל ששם היה סבל לזמן קצוב, ופה כבר 17 שנה אני סובל, וסובל וסובל והסבל לא נפסק. הוא אומרשהוא הפוך מיוסף הצדיק- שכל מה שהוא עושה לא מצליח בידו! הוא אומר, שחושב שה' שונא אותו... הוא באמת ירד מאוד ברוחניות. אומר שכבר לא מתפלל- מבקש בקשות, שהלב שלו אטום. הוא עדיין הולך לבית כנסת להתפלל. אבל גומר את התפילה ראשון. וגם אומר, מה יש לי לעשות בבית כנסת הזה, שאני לא מוצא עם מי לדבר. כשעברנו דירה, הרב של בית הכנסת אפילו לא בא לשאול איך קוראים לבעלי. בעלי עם תואר שני במתמטיקה מאוניברסיטה עברית ולא הצליח למצוא שום מקום להוראה אפילו עם קשרים ( אמרה מורה שניסתה לקשר אותו למקומות עבודה- את כולם הצלחתי להכניס לעבודה, רק אותך לא) וכן על זה הדרך. לא רק בדברים גשמיים אין ברכה וס"ד אלא גם ברוחניים- הוא המון התאמץ למצוא רב להתייעצויות ובכלל שיהיה מורה דרך שלנו ולא מצא, להיפך נתקל באנשים- רבנים מושחתים לדבריו, או רבנים שהם בסדר, אבל לא יכולים לעזור לו. אנחנו גרים בבני ברק ובעלי תשובה לכיוון הליטאים,האבל את הליטאים בעלי לא סובל כ"כ ובכלל אומר שהעולם הזה לא מתאים לו לחיות בו!!!! בעלי אחרי כישלון בהוראה הלך ללמוד תואר שלישי, וגם שם נכשל, המדריך שלו לא הצליח לכתוב איתו מאמר מדעי, לקח עוד מדריך ולא עזר, ועוד.. בקיצור מדובר בב"א מבריק ברמות על!!! הגרפולוג אמר שהוא שני צעדים מתחת לאיינשטיין! הוא מאוד מאוד חכם! אך ס"ד...אין! בעלי אפילו כשפונה לרבנים דולים לברכה, לא כ"כ רוצים לדבר איתו אפילו דקה לשמוע אותו לא רוצים, דוחים אותו, ברכה והצלחה אומרים וזהו... יש עוד המון המון מקרים, סיפורים , דוגמאוד, כמו למשל שהוא השקיע אחרי כישלון בתואר שלישי בתיכנות בקורס מאוד רציני ברמת גן שנמשך בסביבות שנתיים. בגלל ששזה חברה גדולה, הבטיחו לקחת אותו לשם. אבל... כמו שהרב מבין... את כל האנשים החרדים סידרו בעבודות ואותו לא ולא!!! בעלי שלח מאות מאות קורות חיים, אפילו לא קיבל זימונים לרעיון כמעט. ואם התקשרו אליו מעבודות בהייטק זה היו תחומים אחרים שהוא לא למד. בעלי אומר כאילו ה' צוחק עליו. לא רוצה לתת לו כלום. בגלל החובות כבר מכרנו דירה שהייתה באופקים, שקנינו בתחילתהנישואים (שגם עם הדירה הזאת היה סיפור, שבעל הדירה שיקר אותנו והיינו צריכים לפנות לביד דין) בקיצור בעלי, אפילו כשרוצה להתקשר לאיזה מקום מפחד להתקשר כבר, כי הרבה פעמים מתקשר, ולא עונים לו. הוא ניסהלהתקבל גם בעבודות פשוטות... זה לא הלך.. ( הוא רצה לשמור את הערב לכולל ערב, שלא יהיה עבודות בערב רק בקרים- הוא לא התקבל לשום עבודה) כאשר אנחנו עושים הסרת עין הרע- ליום- יומיים העניינים נראה, שמתחילים לזוז,ואז עוד פעם הכל נעצר. כמה עשינו כבר הסרת עין הרע, לא עזר. היה אצל ר' דוד אבוחצירא, בדיוק כשהיה בפנים הביאו לרב לאכול, והוציאו אותו יותר מהר מארחרים, אפילו דקה לא היה בפנים, ברכה והצלמה- אמר לו וזהו! ום אותה ברכה לא התקיימה!!! בעלי הוא נהיה מאוד ממורמר וכועס על ה'..... הוא אומר שבאופן רגיל אם ה' לא היה עוצר, מזמן כבר היה עובד בעבודה טובה, והיה מגיע למקומות נכונים. ה' פשוט עוצר...... כל מני מטפלים שניסה ללכת אליהם אומרים לו- תעשה כך, תעשה אחרת, לדבר כך וכו'. גם מנסים לטפל בו, אומרים שיש לו דפוסים לא טובים, שהוא רואה רק את הרע.... הרב זמיר!!!! אניי לא אגיד שבעלי בן אדם חיובי, יש לו את העניין להסתכל על דברים שליליים, אבל אני יודעת בוודאות שזה לא רק חסימה פנימית, כאילו אדם צריך פסיכולוג- קאוצ'ר וזה יסתדר לו.... לא!!!! יש עליו משהו, מונח עליו משהו... והכי מפחיד אותי שהוא אומר, אין לי בשביל מה לחיות (כל מה שאני עושה לא מצליחח לי) יש לנו שני ילדים בן 8 ובת 6.. אני מרגישהשאני חיה בסיוט... שאין מי שיעזור... ואין איך לעזור.. מקסימום שאנשים אומרים שיקח כדורים נגד דיכאון ( והוא אומר שזה מחליש אותו שניסהכמה פעמים...) אני לא יודעת איך לעודד אותו ומה לומר, כי עברו כבר הרבה שנים- גם ראש השנה הרבה פעמים ויום כיפור ולא עוזר!!! שבת הוא לא אוהב- כי הוא לא יכול לברוח לתוך מחשב- דבר יחיד שמצליח לו זה אולם השחמט, יש לו דרגה ראשונה, וכשלא יכול לברוח למחשב קשה לו.. פעם הוא היה אברך, למד המון תורה. עכשיו הוא לא פותח ספר, לא רוצה, ממורמר, קורה לעצמו שהוא נושר... בשבת אין רוחניות בכלל כמעט. בשולחן שבת מופיע שחמט, דברי תורה הוא לא מזכיר, לא זמירות- כי לא יודע לשיר. בקיצור, אומר שחגים בשבילו זה סיוט. אני בתוךזה גם נופלת... קשה לי מאוד.. לא יודעת מה יקרה איתנו, הוא אומר, אני כבר משתגע... לאחרונה הלך למישהי שהיא חילונית- שמופיעה ברדיו (סוגשל מחשפה) היא אמרה לו שיש עליו עין הרע מאוד גדול, קנאה גדולה מצד הדודה שלו! הוא היה מהטובים במדינה- באוקראינה- במתמטיקה- אז הרבה קנאו בו. אנחנו עולים חדשים מברית המועצות כבר 20 שנה.בעלי גם לא מקבל תמיכה מהוריו. הוריו זקנים, הוא בן יחיד שהשקיעו בו את כל נשמתם... ועכשיו.. שוםדבר, לא מביא להם נחת... היא אמרה שיש עליו קנאה גדולהוזה לא נותן לו להתקדם בכלום!!!

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

לא יצא לנו עדיין להעביר את התשובה להרב זמיר, אך אם את רוצה בדוקא נוכל לעשות זאת בעזרת השם.

אך כרב הממונה על השבת תשובות באתר, אני אנסה בעזרת השם לענות לך.

~~~

מאד מאד מאד קשה היה לשמוע את מצבכם, ואפילו לקרוא עליו.

אין לי ספק מתוך קריאת הדברים שבעלך הוא אדם גדול, כלומר נשמה גדולה - והראיה הכי גדולה לכך, שהיה יכול לשרוד עד עתה עם כל מה שעבר עליכם כבר.

כפי הבנתי הקטנה ולפי דברייך במכתב, לא נראה לי שיכול להיות יותר מדאי טענות על בעלך מן השמים, כיון שבתנאים כאלו אפילו הדבר הכי קטן שהוא עושה בודאי נחשב בשמים לדבר עצום.

לכן אין צורך להכנס ללחץ, ואין לך ללחוץ עליו יותר מדאי, מכיון שהוא באמת כבר ניסה מה שהיה יכול, ובאמת הוא נמצא במצב קשה. אך בכ"ז יש לך לתמוך בבעלך ולומר לו  שאת גאה בו, ומסתמא גם הקב"ה גאה בו,  שהוא עשה כבר את כל מה שהיה צריך לגבי השתדלות גם בגשמיות וגם ברוחניות, ועמד במבחן, ואפילו כשלא ראה שום סיוע במעשיו.

ואם הוא אומר שאינו רואה טעם לחיות, תגידי לו שאת מבינה אותו, ושגם הגמרא אומרת כן ("או חברותא או מיתותא" [- שאם אין לבן אדם שום חברים, אז קשה לו לקבל רצון לחיות]); אמנם על כל פנים תגידי לו, שעל פי ההשקפה היהודית נראה שהקב"ה כן רוצה ששניכם יחיו, ולכן מצוה עליכם שתשתדלו לשרוד במצב הכי טוב שיכול להיות לפי הנתונים, ואע"פ שאין אתם רואים שום סיוע מן שמיא בפועל.

~~~

וחובה עליך שאת עדיין במצב יותר חזק מבעלך, שתעשי כמה פעולות ושתגידי כמה אמרות לבעלך אשר ידרבנו אותו לתפקיד קשה זה - לרצות לחיות כאשר לא רואים שום סימני הצלחה.

לכן אציג כאן כמה טיפים קטנים שאולי יועילו בעזרת השם, ואת תבחרי איזה מהם הכי טוב להשתשמש בו למעשה במצבכם:

- כדאי שתדברי על לב בעלך כאשר הוא נכנס למצבים כאלו של כמעט דיכאון, שכדאי שיתחזק ויחיה באיזשהו אופן על כל פנים בשביל הילדים. כי בשבילהם כל רגע שהוא חי זהו טובה עצומה בשבילהם, ובפרט בגיל רך כזה. תנסי לשכנע אותו, שירגיל עצמו לחשוב שהוא חייב להמשיך לחיות לפחות לטובת הילדים.

- עוד עצה כדי שיתחזק, שירגיל את עצמו להודות על כל דבר קטן שרוב האנשים לוקחים אותו כנתון. למשל, שירגיל את עצמו להרגיש את ההנאה שיש בנשיבת אויר לתוך הראות, בשתיית כוס מים, באכילת מאכל טעים, וכו. ירגיל את עצמו לחשוב על האנשים בשואה ששרדו כפרטזנים, וכמה שהם היו מודים על השגת ארוחה אחת שיוכלו לאכול אי פעם בלי פחד של הריגה. ויודה על עצם זה שהוא חי.

וכל זה אינו קשור לכסף או להצלחה; זה קשור להערכת עצם החיים שהקב"ה נותן לנו בכל יום. ואם עדיין עולה במחשבתו דאגות מצד חוסר הכסף וההצלחה, ירגיל את עצמו לחשוב שלא צריכים לחשוב "מה יהיה אח"כ". רק להתמקד את המחשבות בכל יום על מה שיש היום. ושברוך השם שרדנו עוד יום, ושזכינו לעבור עוד יום.

מה שיכול לעזור לעבודה הזו של שינוי המבט וההודאה על ה"דברים הקטנים שבחיים", הוא קריאת הספר של הרב ארוש בענין הודאה, קריאת חובות הלבבות שער הבחינה, שמיעת שיעורים מן הרב אביגדור מילר ז"ל. וכאשר מתרגלים למבט הזה, החיים נראים אחרת.

- תשאלי את בעלך, אם היה יכול לעשות את מה שהוא באמת רוצה, בלי שום קשר להרווחת כסף, מה הוא היה רוצה. אני לא מאמין שהוא יגיד לשחק שחמט כל היום, כי נשמע שזה רק יותר מוצא ובריחה בשבילו. מסתבר שהוא יגיד שהיה רוצה להשתמש בכוח שלו במתימטיקה, רק שאינו מוצא מקום להוציאו. ואם הוא יגיד כך, אז הייתי מציע שיחפש מקום שיוכלו להשתמש בכוח המיוחד שלו וינדב את כוחותיו. כי לא העיקר הכסף עכשיו, רק ההשתמשות בכוחות - כי זה העיקר מה שמדכה בן אדם, כאשר אין לו מוצא לכוחות שלו - ובפרט אם הם כוחות טבעיות מבורכות.

ומקום אחד ממה שאני מכיר שנראה שכן יהנו הרבה מן כוחות כאלו כמו שיש לבעלך, הוא בהערכת תוכניות לבירור ה"קודים שבתנ"ך", שדרוש לכך מוח מתימטי ענקי. הממציא של הקודים שבתורה הוא הפרופסור ריפס, ולכן הייתי מייעץ שתנסו לערוך פגישה אישית איתו בכונה לברר אם הם יוכלו לנצל את כוחות בעלך לטוב, או לפחות תשאל אותו אם בארגון שלהם לקירוב אם יש כיום מי שיכול להשתמש בכוחות כאלו - ואפילו בלי שום קבלת תמורה כספית. (ואם זה לא עובד אפשר גם להציג את הכוחות והידע לאיגון הידברות לקירוב, המשרד נמצא בפתח תקוה, תבקרו יום אחד ותשאלו אם יש איזה ענף באיגון שיכול להואיל להם כח כזה - ובלי חיפוש תמורת תשלום.)

כי לפי הנסיון שלי, עיקר ההידרדרות שמתגבר במצב של דיכאון היינו כאשר אין האדם משתמש בכוחותיו; אבל כאשר מוצא מוצא לכוחותיו, אז בדרך כלל כל צורת חייו של האדם יכול להשתנות לצד היותר טוב, וכבר כמעט ולא נמשך יותר לדיכאון.

מספרו של פרופסור ריפס:

ואקוה שיהיו הנקודות הנזכרות לאיזשהו פתחון דרך לצאת מן החושך, ואברך אתכם שתזכו ביחד לשנים רבות, עם נחת מילדיכם, ועם המוטובציה לסייע לאחרים בכוחות העצומות שיש לשניכם,

בברכה,

רב נחום