שאל את הרב - כללי

בן סורר ומורה

  • ט' אלול התשע"ה

שאלה

שלום הרב!! בפרשת כי תצא רשום בתחילת הפרשב על בן סורר ומורה שהוא לא מקשיב בלקול אביו ואמו ולכן לוקחים אותו לזקנים שבעיר וסוקלים אותו 1)לא מובן לי אם הבן לא מקשיב להורים שלו לכן צריכים להרוג אותו????והרי מגיל 13 ומעלה ההורים לא חייבים עליו בעברות שעושה ואם כן ההורים לא שייכים בזה(ונרא לי שגם הם לא חייבים בחינוכו של הילד בגיל הזה) ומתחת לגיל 13 הוא בכלל פטור אז מה הסיבה שאם הוא לא מקשיב להורים שלו לכן צריכים להרוג אותו

תשובה

ס"ד

שלום וברכה,

הדין של "בן סורר ומורה" כולל בתוכו הרבה מאוד פרטים וכללים מסובכים, שמקשים מאוד על האפשרות להוציא דין שכזה אל הפועל, עד שהיו מחכמינו ז"ל שאמרו שבן סורר ומורה מעולם לא היה בעולם, אלא כל מטרת המצוות היתה כדי לדרוש תורה ולקבל שכר.

 לדוגמה:

סנהדרין סח:
ואינו חייב מי שאינו שומע בקול אביו ואמו להדליק את הנר וכדומה, אלא דווקא שאינו שומע שלא להיות זולל וסובא,
ואינו חייב אלא אם יש לו אב ואם, ואם מת אחד מהם אינו חייב.
וצריכים אביו ואמו לתפשו ביד שנאמר "ותפשו בו"
ואם היה אחד מהם גידם אינו נעשה בן סורר ומורה (שם ע"א.),
ואם אחד מהם חיגר אינו חייב שנאמר "והוציאו אותו",
ואם היה אחד מהם אילם אינו חייב שנאמר "איננו שומע בקולנו".
וצריכים אביו ואמו להיות שניהם שווים בקול ובמראה.

נא ראה עוד:

בברכה,
דניאל בלס