אמונה

כיצד ניתן ליישב את נושא הבחירה והידיעה?

  • ח' אלול התשע"ה

שאלה

בעניין הבחירה החופשית: אם ידוע בשמיים שאדם ימות רשע, מדוע יורדת נשמה זו לעולם? ומדוע נשמה זו מוכנה לרדת לכאן? הרי ידוע שהנשמה "חותמת" לפני שהיא יורדת לעולם על כל מה שיארע עימה?

תשובה

שלום וברכה

הבחירה חופשית לגמרי וכל אחד ואחד מבני ישראל יכול להיות צדיק גמור ללא כל חיוב להיות כזה או אחר.

רק המסלול הגשמי של האדם מוכן לפני לידתו לעולם והוא גם כן משתנה לפי המצוות והחטאים של האדם, בענייני רוחניות אין כל גזירה מה יהיה אדם זה צדיק או רשע וכדברי חכמים במסכת ברכות דף לג עמוד ב :  הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים וביאר בתוספות הרא''ש פי' כל מדותיו של אדם שיש לו להתנהג בהם כל ימיו גוזרין עליו בשעת לידה חכם או טפש גבור או חלש עשיר או עני אבל צדיק או רשע לא קאמר.