שאל את הרב - כללי

אדם הראשון ראה את כל הדורות ולא ראה שישראל יחטאו בחטא העגל?!

  • ד' אלול התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, מובא בגמרא במסכת עבודה זרה, דף ה', עמ' א', שבני ישראל, במעמד הר סיני, הגיעו לרמה רוחנית גבוהה עד כדי כך שיצאו מהגדרה של "אדם" ועלו לדרגת "אלוקית", וע"כ בוטל אצלם כוח ההולדה, כי לאלוקים אין הולדה. עוד נאמר שכיוון שחטאו בחטא העגל וירדו בחזרה מדרגה רוחנית "אלוקית" לדרגה רוחנית "אדם", אז חזר להם כוח ההולדה, כי לאדם יש כוח הולדה. בנוסף, מובא בגמרא שאדם הראשון ראה את כל הדורות וגם ראה שרבי עקיבא יוולד לעתיד לבוא. הגמרא שאלה מכך (על ריש לקיש): איך יכול להיות שאין כוח הולדה, אם אדם הראשון ראה את שרבי עקיבא עתיד ליוולד לאחר חטא העגל? מכאן הרי רואים שכן היה כוח הולדה! השאלה שלי: איך הגמרא שואלת בכלל את השאלה הנ"ל מאדם הראשון? כי אדם הראשון ראה שרבי עקיבא עתיד להיוולד וראה את כל הדורות, ואת הפרנסה של כל הדורות וכו', הוא לא ראה שעם ישראל עתידים היו לחטוא בחטא העגל?! אם הוא כן ראה זאת, אז בוודאי שלא ניתן לשאול את השאלה של הגמרא מאדם הראשון. בתודה, אור דניאל

תשובה

לכבוד השואל,

פשטות הדרשה של ריש לקיש לגבי אדם הראשון שראה דוקא את הדורות, ולא כל מה שעתיד לקרות.

כפי שלמדתי הכלל הוא, שאפילו למי שזוכה לרוח הקודש, שאינו רואה כל מה שרוצה, אלא הוא רק רואה את מה שנותנים לו רשות לראות מן השמים.

וא"כ י"ל דהואיל והחטא לא היה מוכרח שהרי יש בחירה, לא רצו להראות מן השמים את המציאות הזאת מן החטא שאירע.

בברכה

רב נחום