חתונה - כתובה ועוד

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, אני עומד להתחתן בעזרת השם בקיץ. ברצוני לברר האם ניתן לערוך שינויים בנוסח הכתובה, כך שלא תתיחס אל האשה כאל דבר שקונים אותו - ובכלל - עדיף שלא תהיה בה כל התייחסות לכסף. איך ניתן לעשות זאת ועם מי עלי להתייעץ בנוגע לנוסח ושאלה נוספת - ראיתי בחתונה של ידידה שהכלה אמרה ברכה כלשהי וענדה לחתן טבעת. האם תוכל להפנות אותי לנוסח הברכה הנ"ל תודה רבה, יותם.

תשובה

שלום וברכה

לעת עתה לא חל כל שינוי בחוקי הר סיני, ובין שלש עשרה עיקרי היהדות מופיע הקטע הזה: ח - אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה. שֶׁכָּל הַתּוֹרָה הַמְּצוּיָה עַתָּה בְיָדֵינוּ הִיא הַנְּתוּנָה לְמֹשֶׁה רַבֵּנוּ עָלָיו הַשָּׁלוֹם: ט - אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה. שֶׁזֹּאת הַתּוֹרָה לֹא תְהֵא מֻחְלֶפֶת וְלֹא תְהֵא תוֹרָה אַחֶרֶת מֵאֵת הַבּוֹרֵא יִתְבָּרַךְ שְׁמוֹ: וחוקי הר סיני מחייבים את נוסח הכתובה כפי שהוא, ואותם חוקים שוללים את הטבעת מהכלה לחתן כחלק מענין הקידושין.

בהצלחה ושיהיה במזל טוב כדת משה וישראל. מנשה ישראל להעירך כי יותם הוא שם של צדיק גמור, ומופלאת מאמרו של רשב"י שהיה אומר כך [סוכה מה ב]: "אָמַר רַבִּי יִרְמְיָה מִשּׁוּם רַבִּי שִׁמְעוֹן בַּר יוֹחַאי, יָכוֹל אֲנִי לִפְטֹר אֶת כָּל הָעוֹלָם כֻּלּוֹ מִן הַדִּין מִיּוֹם שֶׁנִּבְרֵאתִי וְעַד עַכְשָׁיו. וְאִלְמָלֵי אֶלְעָזָר בְּנִי עִמִּי, מִיּוֹם שֶׁנִּבְרָא הָעוֹלָם וְעַד עַכְשָׁיו. וְאִלְמָלֵי יוֹתָם בֶּן עֻזִּיָּהוּ עִמָּנוּ, מִיּוֹם שֶׁנִּבְרָא הָעוֹלָם וְעַד הָעוֹלָם".