שאל את הרב - כללי

סליחות מקוצרות

  • כ"ח אב התשע"ה

שאלה

שלום לרב. אני עובד במפעל שהמנהל מרשה לנו 20 דקות לומר סליחות במקום העבודה. העובדים שבאים לסליחות ברובם הם אנשים מסורתיים שאם לא יהיה את הסליחות האלו הם לא ילכו לסליחות במקום אחר. רציתי לדעת אם יש סליחות מקוצרות? הכוונה מה הכי חשוב לומר ומה אפשר לדלג? תוכן שיכנס ב 20 דקות האלו... תודה וכל טוב.

תשובה

לכבוד השואל,

הייתי חושב שאם אין ברירה והכל צריך להכנס לעשרים דקות, שתאמר תמיד כסדר סליחות של אותו יום עד אחרי הסליחה הראשונה של אותו יום שבא אחרי "אל ארך אפים" (כלומר, ההקדמה לאמירת י"ג מידות היא "אל ארך אפים" בפעם הראשונה, ואח"כ היא "אל מלך יושב על כסא רחמים"), דהיינו שתאמר עד לאחר "אל מלך יושב על כסא רחמים" הראשון;

אח"כ תדלג לומר את הסליחה הנקראת "פזמון" המיוחד לאותו יום, ולאחר "אל מלך יושב על כסא רחמים" שאחר הפזמון תדלג ל"זכור רחמיך" ששוה בכל יום, ותמשיך עד הסוף.

לא ראיתי את זה בשום מקור, והנראה לענ"ד כתבתי על פי דברי המשנה ברורה סי' תרכב ס"ק יג.

בברכה,

רב נחום