שאל את הרב - כללי

למה אלוקים בלשון רבים?

  • כ"א אב התשע"ה

שאלה

שלום רב, שאלו אותי שאלה ואודה אם תוכלו להשיב: מדוע הפעם הראשונה בה מופיע אחד משמות הקב"ה בתורה הוא השם אלוהים שהוא ברבים דווקא ולא אלוה למשל. תודה.

תשובה

שלום וברכה

א. יש לדעת ששם העצם כביכול של הבורא הוא י-הו-ק שם אלוקים הכוונה הוא בעל הכוחות כולם ולכן הוא מוזכר בלשון רבים.

ב. האבן עזרא מסביר שזה לשון כבוד וזה לשונו בספר בראשית פרק א פסוק א

אלהים אחר שמצאנו אלוה, ידענו כי אלהים לשון רבים, ושרש זה מדרך הלשון, כי כל לשון יש לו דרך כבוד. וכבוד לשון לועז, שיאמר הקטן לנכח הגדול לשון רבים. ובלשון ישמעאל דרך כבוד שידבר הגדול כמו המלך בלשון רבים. ובלשון הקדש דרך כבוד לומר על הגדול לשון רבים, כמו אדנים ובעלים, שאמרו אדנים קשה (ישעי' יט, ד), ולקח בעליו (שמות כב, י). וכן מלת עליו, אליו, עדיו. על כן יאמר הכתוב ברא, ולא בראו.

בהצלחה,