שאל את הרב - כללי

עובדת את ה' כפי יכולתי אך אינני מרגישה שאני עושה את המירב.

  • כ"ו ניסן התשע"ה

שאלה

אני בת 14,כשאני הולכת לישון ומעבירה במוחי את מאורעות היום, למרות שהיום ב"ה היה מלא במעשים טובים, אינני חשה סיפוק ואני מרגישה שהייתי צריכה לעשות יותר. מה לעשות כדי לא להיכנס להרגשת חוסר סיפוק ועצבות? תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

עצה טובה לשנות לעצמך תמיד את דברי חז"ל: אין הקב"ה בא בטרוניא (בטענות ) עם בריותיו.

שפירוש הדבר, שאין הקב"ה מבקש מן האדם לעשות יותר ממה שיכול לעשות. כלומר, הקב"ה כן מבקש מאתנו שנעשה את מה שנוכל, אבל לא יותר יותר ממה שנוכל.

כמו כן יש לך לשנות לעצמך את דברי חז"ל: "לא ניתנה תורה למלאכי השרת".

כלומר, אין חיוב האדם להתאמץ ולעשות מעשים טובים בלי גבול. רק ככל שאדם עושה כמיטב יכולתו ובתוך תחום הבינוני והישר לפי מצבו (עיין ברמב"ם הלכות דעות פרק א'), ידע שהקב"ה כבר מרוצה מעבודתו.

ואם יכביד על עצמו יותר מדאי הוא יתנהג באופן קיצוני שזהו "רע" ((עיין ברמב"ם שמונה פרקים, תחילת פרק ד')

בברכה להצלחה בעבודתך את השם,

רב נחום